info@kresevo.ba +387 (0) 30 806 602

63fc0830-b094-4f8f-8ccf-a85d7a257a14.jpg

U Mostaru je u ponedjeljak upriličena dodjela 88 ugovora o finansiranju u sklopu Programa prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu u vrijednosti od 4.2 miliona eura.

Ugovore je korisnicima uručio hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Šime Erlić, u prisutnosti predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marije Buhač, te gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

Cilj Programa jest jačanje prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz ekonomsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Direktor JKP Kostajnice Filip Buljan je potpisao Ugovor o financiranju projekta ''Ulaganja u partnerska područja Požega - Kreševo, faza III.'' Ugovor je vrijedan 35.000,00 eura, a JKP Kostajnici je pripalo 28.000,00 eura, koja će se uložiti u financiranje priključaka za radni stroj za održavanje javnih i zelenih površina.

“Riječ je o dodjeli 88 ugovora općinama, gradovima, udruženjima, organizacijama, crkvama, donosno župama i brojnim drugima s područja BiH i područja Republike Hrvatske koji su zajednički udružile snage kako bi radile na kulturnim, obrazovnim, sportskim i brojnim drugim projektima  s ciljem unapređenja saradnje i zajednički stvarali dodanu vrijednost za sve stanovnike BiH i Republike Hrvatske u pograničnom području”, istakao je uoči dodjele ugovora hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Šime Erlić.

Prema riječima hrvatskogaministra, taj program hrvatska vlada provodi od 2021. godine i njega kao ministra raduje što svake godine ima više prijava, istaknavši kao je ove godine prijavljeno preko 300 aplikanata.

“Radi se o 4.2 miliona eura sredstava koja će biti dodijeljena, a krenulo se sa skromnih 800 000 eura 2021.”,  podsjetio je ministar Erlić, obećavši kako će se taj program i ubuduće povećavati.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako ga, osim koristi projekata koje će imati stanovnici  BiH, posebno veseli što BiH lagano ulazi u ‘trening’ povlačenja evropskih sredstava.

“Republika Hrvatska se kao i do sada pokazala kao jedan veliki prijatelj i partner BiH na evropskom putu, pa i kroz ovakve aktivnosti zajedničkog rada na evropskim projektima Svi znate koliko to BiH znači koliko smo se svi skupa veselili pristupnim pregovorima ka EU,  jer znamo kako će najveći benefit BiH imati, osim usklađivanja pravne normative, kroz povlačenje evropskih sredstava kako bi infrastrukturo došli na nivo EU, donosno tamo gdje svi želimo zajedno biti. Stoga, za sve nas, osim sredstava koje će se dobiti puno znači to iskustvo i suradnja”, istaknao je mostarski gradonačelnik.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović također je ocijenila ovaj programe hvale vrijedan.

” Izuzetno smo zahvalni hrvatskoj Vladi što je upriličila ovakve vrste programa u BiH. Ovo je važan događaj jer povezuje Hrvate BiH i institucije RH, a radi se o tome da Republika Hrvatska pruža Hrvatima BiH podrške u vidu pripreme za sve one evropske fondove i predstojeću priču kada BiH otvori pregovarački proces pristupanja EU”, rekla je Filipović.

d73e1acf-35b5-4180-be67-70c4f47b5c0e.jpg

Najnovije na portalu

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Općina Kreševo

Fra Grge Martića 62, 71260 Kreševo

telefon: +387 (0) 30 806 602

opcina@kresevo.ba

Sva prava pridržana - 2007-2024 Općina Kreševo
Design and development SIK computers

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje.

Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića