opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Na temelju članka 8. stavak (6) Zakona o  Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2015. godinu („Službeni glasnik BIH“, broj 40/15) i članka 2. stavak (2), članka 6. st. (1) i (2) Odluke o kriterijima za „Sufinanciranje projekata institucija  kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2015. godinu, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Herecegovine, o b j a v lj u j e

J A V N I   N A T J E Č A J

za „Sufinanciranje projekata institucija  kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2015. godinu

Objavljuje se javni natječaj za „Sufinanciranje projekata institucija  kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2015. godinu. Sredstva za ove namjene  u iznosu od 2.197.000,00 KM predviđena su u proračunu Ministarstva civilnih poslova za 2015. godinu  (u daljnjem tekstu: Ministarstvo)  sukladno Zakonu o  Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2015. godinu („Službeni glasnik BIH“, broj 40/15), i sukladno Odluci o kriterijima za dodjelu sredstava za sufinanciranje projekata institucija  kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2015. godinu (u daljnjem tekstu: Odluka).

Pravo na podnošenje projekata na temelju objavljenog javnog natječaja za „Sufinanciranje projekata institucija  kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2015. godinu, imaju institucije kulture u Bosni i Hercegovini čija je osnovna djelatnost iz područja kulture i koje djeluju neprofitno. Na dodjelu sredstava nemaju pravo organizacije koje se bave bilo kakvom profitabilnom kulturnom djelatnošću, niti projekti koji svojim sadržajem na bilo koji način vrijeđaju vjerske ili etničke osjećaje pripadnika bilo kog naroda u Bosni i Hercegovini. Subjekti koji imaju pravo da apliciraju mogu aplicirati samo sa jednim projektom u okviru ovog granta.

Odobravanje sredstava vršit će se za sufinanciranje projekata institucija kulture koji daju doprinos razvoju kulture u Bosni i Hercegovini i doprinose implementaciji Strategije kulturne politike u Bosni i Hercegovini i Akcijskog plana za njenu implementaciju. Projekti sa kojima se aplicira mogu biti i dvogodišnji  koji obuhvataju pored programskog sadržaja i infrastrukturne radove s tim da se obrazloži njihova povezanost.

Pri  razmatranju podnesenih projekata vrednovat će se:

a) kvaliteta projekta i njegov doprinos razvoju kulture u Bosni i Hercegovini, te realizaciji Strategije kulturne politike u Bosni i Hercegovini kroz implementaciju jednog ili više prioriteta iz Akcijskog plana za njenu implementaciju, koji se odnose na:

1) jačanje kapaciteta kulturnih ustanova;

2) povećanje sudjelovanja i pristupa kulturi;

3) promoviranje kulturnih vrijednosti i aktivnosti kroz sustav obrazovanja i putem medija,

4) jačanje sektora kulturnih industrija;

5) jačanje kapaciteta u području kulturnog turizma;

6) očuvanje kulturne i prirodne baštine u Bosni i Hercegovini i izgradnji potrebne infrastrukture;

7) sudjelovanje u programima Europske unije.

b) financijski i operativni kapaciteti aplikanta, uključujući procjenu realiziranih projekata/programa u protekle tri godine, do sada ostvarena suradnja s međunarodnim partnerima i članstvo u međunarodnim i europskim mrežama i asocijacijama;

c) održivost projekta i projektnih rezultata u razdoblju nakon završetka projekta;

d) izvodljivost projekta, projektnih aktivnosti i jasnost povezanosti cilja projekta s projektnim aktivnostima, broj građana koji su obuhvaćeni projektom (djeca, mladi, osobe s invaliditetom i sl.) i afirmiranje i angažman mladih umjetnika i stvaratelja;

e) troškovna efektivnost aktivnosti, odnosno usklađenost predviđenih troškova sa ukupnim proračunom projekta i jasna vidljivost traženih sredstava za svaku od planiranih aktivnosti u okviru projekta.

Vrednovanje projekata vršit će se prema kriterijima i bodovima navedenim u Evaluacijskom obrascu koji je objavljen na web stranici Ministarstva. Kriteriji za vrednovanje obuhvaćaju: tematske kriterije, financijske i operativne kapacitete aplikanta, relevantnost projekta, efektivnost i izvodljivost aktivnosti, održivost aktivnosti i ciljeva, te  proračun i troškovnu efektivnost aktivnosti. U proračunu projekta mora biti jasno naznačeno za koje aktivnosti se traže sredstva od strane Ministarstva, a za koje aktivnosti su osigurana sredstva iz drugih izvora.

Natječaj je otvoren  do 6.8.2015. godine.  Neblagovremene i nepotpune prijave ne uzimaju se u razmatranje. Ukoliko je podnositelj zahtjeva u razdoblju od 2007. do 2014. godine dobio sredstva od Ministarstva, a nije dostavio financijsko izvješće o namjenskom utrošku istih, njegov zahtjev za dodjelu sredstava na temelju javnog natječaja za 2015. godinu neće se uzimati u razmatranje. Subjekti koji su koncem prosinca 2014. godine dobili sredstva za projekte u okviru javnog natječaja za 2014. godinu i čiji su projekti u tijeku, mogu aplicirati na javni natječaj za 2015. godinu s tim da uz aplikaciju dostave financijska izvješća za projekt za koji su dobili sredstva u prosincu 2014. godine sa trenutačnim stanjem u realizaciji toga projekta na dan apliciranja na javni natječaj za 2015. godinu.

Projekti se dostavljaju isključivo putem pošte Ministarstvu, u zatvorenoj koverti, sa naznakom: „Javni natječaj za „Sufinanciranje projekata institucija  kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2015. godinu, Ministarstvo civilnih poslova, Trg BiH 1, 71 000 Sarajevo“.

Podnositelj projekta za dodjelu sredstava za sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu, obvezno prilaže sljedeću dokumentaciju:

a) aplikacijski obrazac sa prijedlogom projekta koji mora biti popunjen, potpisan i ovjeren službenim pečatom podnositelja projekta;

b) financijski plan projekta na obrascu za proračun s izvorima prihoda i očekivanim rashodima koji mora biti popunjen, potpisan i ovjeren službenim pečatom podnositelja projekta;

c) izjava podnositelja projekta u kojoj se navodi iznos osiguranih sredstava za implementaciju projekta iz drugih izvora, samo u slučaju ukoliko su ista osigurana, koja mora biti potpisana i ovjerena službenim pečatom podnositelja projekta. Izjava treba da sadrži taksativno navedene institucije i organizacije koje sufinanciraju projekt, aktivnost koja se sufinancira iz tih sredstava i iznos sredstava.

d) rješenje o registraciji u ovjerenoj preslici;

e) uvjerenje o poreskoj registraciji (identifikacijski broj) u ovjerenoj preslici;

f) ugovor s bankom o otvaranju transakcijskog računa u ovjerenoj preslici, (proračunski korisnici treba da dostave uredno potpisanu i službenim pečatom podnositelja prijave ovjerenu instrukciju za plaćanje koja podrazumijeva transakcijski račun banke, broj proračunske organizacije, vrstu prihoda i broj općine).

g) pregled prihoda i rashoda za 2014. godinu, potpisan i ovjeren službenim pečatom podnositelja projekta;

h) presliku dokaza o članstvu podnositelja zahtjeva u međunarodnoj ili europskoj asocijaciji, ukoliko takvo članstvo postoji.

Dokumentacija iz toč. a) do h) ovog Javnog natječaja se dostavlja u jednom pisanom primjerku, a dokumentacija pod točkama a) i b) ovog Javnog natječaja i na CD-u, u zatvorenoj koverti, na način bliže opisan u članku 7. Odluke.

Ukoliko podnositelj projekta ne može dostaviti neki od obveznih dokumenata na način, predviđen Odlukom, zbog opravdanih razloga, dužan je o tomu sačiniti i dostaviti uz ostalu raspoloživu projektnu dokumentaciju pisano obrazloženje koje mora biti potpisano i ovjereno službenim pečatom podnositelja projekta te će se u tomu slučaju, takvi podnositelji projekta uzeti u razmatranje, kao izuzetak u odnosu na članak 6. stavak (3) Odluke.

Sa subjektima kojima budu doznačena sredstva po ovom natječaju zaključit će se  ugovor.

Sukladno članku 8. stavku (8) Zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2015. godinu  korisnici sredstava dužni su Ministarstvu dostaviti izvještaje (narativne i financijske) o namjenskom utrošku sredstava prema Obrascu za narativno izvješće i Obrascu za financijsko izvješće, koji su objavljeni na web stranici Ministarstva.  

Odluka o kriterijima za „Sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2015. godinu, Aplikacijski obrazac, Evaluacijski obrazac, Obrazac za narativno izvješće i Obrazac za financijsko izvješće, mogu se preuzeti na linku http://www.mcp.gov.ba/vijesti/default.aspx?id=5755&langTag=hr-HR

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17