opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Nakon što je nedavno promovirana na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, knjiga Ibrahima Krzovića Kreševo - razvoj varoši i arhitektonski objekti predstavljena je sinoć i u „Napretkovom“ domu u Kreševu.

O knjizi su govorili prof. dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Milo Jukić, urednik knjige, te, autor knjige, prof. dr. Ibrahim Krzović, dok je izlaganje prof. dr. Muhameda Hamidovića, koji je, uz Komšića, bio recenzent knjige, a bio je spriječen doći na ovu promociju, pročitala Klaudija Kuliš
Komšić je, uz ostalo, kazao kako Krzovićeva knjiga ima monografski karakter i predstavlja nezaobilazno djelo svima onima koji se budu bavili Kreševom i njegovom poviješću te tradicionalnim građevinama u BiH, a posebno je naglasio Krzovićevu vještinu fotografiranja, za koju je, kazao je, trebalo i mnogo strpljivosti, pa knjiga obiluje brojnim dosad neobjavljenim fotografijama, u mnogo slučajeva i objekata koji više ne postoje.
Jukić je istaknuo iznimnu vrijednost građe koju je Krzović prikupljao više od pola stoljeća (od 1959. do 2013. godine), pogotovo što je tako temeljit istraživački pristup u današnje vrijeme praktički nestao, a naglasio je i vrijednost novih podataka donesenih u uvodu knjige, među kojima se ističu poimenični popisi stanovnika Kreševa iz 1528. i 1604. godine. Općina Kreševo sa svojih 5.600 stanovnika ima čak osam nacionalnih spomenika BiH, najviše po glavi stanovnika u BiH, a Krzović je, kazao je Jukić, ovom knjigom podigao još jedan spomenik Kreševu.
Sam autor kazao je kako se već pri prvom dolasku u Kreševo „zaljubio“ u staru arhitekturu i čitav taj ambijent. „Ispočetka nisam znao da će mi Kreševo postati trajna opsesija, moglo se desiti da to bude samo bljesak“, kazao je, uz ostalo, Krzović, „ali se ispostavilo da ću mu se uvijek vraćati i da će 'ljubav' prema ovom gradu potrajati desetljećima, a knjiga i jest  rezultat takvog pristupa.“
Na početku promocije nazočnim se obratio kreševski općinski načelnik Radoje Vidović, pozvavši sve koji imaju dara i energije da nastave stopama Strukića, Kristića, Dumbovića, Krzovića i drugih koji su napravili značajne radove o povijesti Kreševa.
Nakon promocije je zabilježeno i nešto u najmanju ruku neuobičajeno: svi primjerci koji su u Kreševo poslani iz tiskare „Dobre knjige“ rasprodani su, što je na ovim prostorima rijedak slučaj koji se može okarakterizirati gotovo nekom vrstom „kulturnog incidenta“. Knjigu su inače zajednički izdali Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Općina Kreševo.
Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17