opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Jedna od vodećih njemačkih kompanija za proizvodnju vapna Schaefer Kalk Gmbh & Co i kompanija BFS iz sastava „Grupacije Stanić“ započinju novi proizvodni projekt vrijedan 30 milijua eura, a najavljeno je otvaranje novih 150 radnih mjesta.

Kako je saopćeno iz Stanić Group, cjelokupna proizvodnja bit će izvezena na tržišta Afrike, Azije i Evropske unije (EU). Projekt je prezentiran  predstavnicima Privredne komore Njemačke prigodom njihovog službenog posjeta „Stanić Grupaciji“ u Kreševu, a direktor Alexander Mardian obećao je maksimalnu pomoć u realizaciji projekta.

Upravljačke strukture Mostara, dodaju iz spomenute grupacije, rade na užurbanom pripremanju dokumentacije za izdavanje potvrde oko uzimanja probnih količina kamena vapnenca, nakon čega će u pogonima BFS-a u Kreševu biti izvršena probna proizvodnja.

"Sve dosadašnje analize koje smo napravili pokazuju zadovoljavajući kvalitet kamena na pomenutoj lokaciji. Zbog toga su BFS i Schaefer Kalk uputili pismo namjere Gradu Mostaru za izgradnju tvornice vapna. Grad Mostar odabran je zbog blizine Luke Ploče budući će kompletna proizvodnja biti izvezena preko te luke na afričko i azijsko tržište. Također, izvozit ćemo na tržište EU. Iskreno se nadam da će fomalno-pravni dio od strane Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona biti završen u što skorije vrijeme kako bi se mogla izvršiti industrijska proba u vapnari Kreševo, a isto tako i pripremati dokumentacija za izgradnju nove vapnare", izjavila je direktorica BFS-a Sanela Kozadra, saopćeno je iz „Grupacije Stanić“.

(klix.ba)


Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17