opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Radovi na uređenju zgrade muzeja Franjevačkog samostana Kreševo napreduju bez mnogo buke i pompe kakva često prati slične projekte.

Izgradnja zgrade muzeja počela je, podsjećamo, u ljeto 2011. godine. Projekt je izradila projektantska kuća "Tadić" iz Žepča, a građevinske radove obavilo je Privatno poduzeće "Nikodil" iz Kiseljaka. Zgrada ima dimenzije 29,30 x 8,30 metara, a sastoji se od suterena, prizemlja i potkrovlja.  Suteren ima neto 218,10, prizemlje neto 213,50, a potkrovlje neto 167 četvornih metara prostora.

Nedavno su obavljeni električarski i vodoinstalaterski radovi, a pri kraju su radovi na žbukanju kompletne unutrašnjosti objekta.

Izložbeni prostor se rasprostire kroz tri etaže. Vertikalnu komunikaciju u objektu čini prostrano, trokrako stubište koje je projektirano u centralnom dijelu objekta i povezuje sve tri etaže.

Sadašnji muzej sastoji se od postava iz oblasti rudarstva, postavke o kovanju, zbirke alata i proizvoda stolarskog, postolarskog, krojačkog, tkalačkog i opančarskog obrta, zbirke ručnih radova, sakralnog dijela (kaleži, monstrance, svijećnjaci i dr.) i mnogo toga drugog. Vrijedna povijesna zbirka danas se čuva u neuvjetnim, slabo osvijetljenim, skučenim i nenamjenskim  podrumskim prostorima samostana.

  

  

  Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17