opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Načelnik Općine Kreševo, Radoje Vidović, u intervjuu za Agenciju ONASA, govori, između ostalog, o radu općinske uprave, specifičnostima kreševskog kraja, poduzetničkom duhu, budućim planovima razvoja općine Kreševo, kao i o uređenju poslovne zone "Resnik".

ONASA: Po čemu je Kreševo prepoznatljivo u odnosu na ostale općine?

VIDOVIĆ: Općina Kreševo, prije svega, prepoznatljiva je po velikom kulturno-povijesnom naslijeđu, u koje spadaju i sedam proglašenih nacionalnih spomenika, višestoljetnoj tradiciji kovanja, poduzetničkom duhu, velikim prirodnim potencijalima i naravno po vrijednim, sposobnim Kreševkama i Kreševljacima.

ONASA: Kako biste ocijenili rad Općine u proteklom razdoblju? Koji su najznačajniji realizirani projekti u 2013. i prva tri mjeseca 2014. godine?

VIDOVIĆ: Općina Kreševo je 2012. godine prošla kroz dosta turbulentno razdoblje i neodgovornim trošenjem stvorila veliki deficit, koji je iznosio oko 40 posto proračuna. Zbog toga je rad Općine do danas opterećen tim velikim problemom i nerealno je bilo očekivati ostvarenje većih projekata.

ONASA: Koji su gospodarski subjekti nositelji razvoja općine?

VIDOVIĆ: Općina Kreševo, kao što sam već rekao, poznata je po snažnom poduzetničkom duhu. Mi smo relativno mala općina u kojoj nema smještenih značajnijih institucija. Zbog toga smo usmjereni na privatno poduzetništvo i, zahvaljujući našim poduzetnicima, u općini Kreševo danas djeluje nekoliko značajnih gospodarskih subjekata, kao što su: "Boreas“,“EPS Laštro“, "Miličević“, “Buljan ceste“,  "Stamal“, "Mis“, "Limont“, "Metalos“, "Talk“ itd.

ONASA: Koje grane gospodarstva imaju najveće potencijale za ulaganja i što Općina čini kako bi privukla investitore?

VIDOVIĆ: Oslanjajući se na našu tradiciju i prirodna bogatstva, to su svakako metalna industrija, građevinska, drvna, sve značajnija industrija voda i prirodnih sokova, a svakako tu su i turizam i poljoprivreda. Općina čini što je u njenoj nadležnosti, u skladu sa zakonom, radi na brzom izdavanju svih potrebitih dozvola. Imamo niske općinske pristojbe, kako bi se što manje opteretilo gospodarstvo, radimo na osiguranju potrebite komunalne infrastrukture, boljoj prometnoj povezanosti, na upoznavanju potencijalnih investitora sa komparativnim prednostima općine
Kreševo za njihova ulaganja. To su neki pravci u kojima Općina djeluje kako bi privukla nove investitore.

ONASA: Na koje oblasti su fokusirani strateški pravci Općine i koji su preduvjeti za njihovu realizaciju?

VIDOVIĆ: Pored privlačenja novih investitora i otvaranja novih proizvodnih gospodarskih subjekata, strateški pravci djelovanja Općine su stvaranje preduvjeta za razvoj održivog turizma kroz valorizaciju kulturno-povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota kreševskog kraja. A preduvjeti ostvarenja strateških pravaca su izmjena zakonske regulative i davanje većih ovlasti jedinicama lokalne samouprave.

ONASA: Jeste li zadovoljni stupnjem zaposlenosti na području općine Kreševo i što će općinske vlasti uraditi na poboljšanju stope zaposlenosti, posebno mladih i obrazovanih kadrova?

VIDOVIĆ: Po zvaničnim statističkim podacima, općina Kreševo ima najmanju stopu nezaposlenosti u našoj županiji. Međutim, stupnjem zaposlenosti ne možemo biti zadovoljni jer na Zavodu za zapošljavanje ima trenutno 720 osoba koje su nezaposlene i sve dok postoji i jedna osoba koja želi raditi, a to joj nije omogućeno, osobno nisam zadovoljan stopom zaposlenosti. Zbog toga će Općina učiniti sve što je u njenoj moći da se otvori što veći broj radnih mjesta i smanji stopa nezaposlenosti, te smanji trend iseljavanja kojem smo izloženi već dugi niz godina.

ONASA: Koji su najčešći problemi sa kojima se suočava općina Kreševo?

VIDOVIĆ: Problemi su slični u svim sredinama u BiH, pa tako i u Kreševu. Osnovni problem je težak socijalni položaj dijela našeg stanovništva uzrokovan nezaposlenošću. Pored toga, za općinu Kreševo veliki problem predstavlja slaba prometna povezanost, a čije riješenje je nemoguće bez potpore viših razina vlasti.

ONASA: Na čemu će biti akcent rada u narednom periodu, odnosno koji su najznačajniji projekti koje planirate realizirati?

VIDOVIĆ: Akcent rada će biti na prometnom povezivanju (spajanju sa petljom autoputa u Lepenici, završetku puta Kreševo-Tarčin, rekonstrukciji puta Kreševo-Kiseljak), na stvaranju preduvjeta za privlačenje novih investitora, na uređenju poslovne zone "Resnik“, na završetku gradske dvorane, na pomoći u završetku Franjevačkog muzeja, izgradnji sportsko-rekreacijskog centra na Lopati itd.

ONASA: Kada se može očekivati završetak puta Kreševo - Tarčin i u kojoj je fazi projekt spajanja sa petljom autoputa u Lepenici?

VIDOVIĆ: Odluka da se pravi put Kreševo - Tarčin donesena je još 1953. godine. To je bio makadamski put na kojem se intezivno počelo raditi 2008. godine. Od Vlade Federacije BiH (FBiH) dobijali smo po pola miliona KM godišnje i uspjeli smo završiti većinu poslova. Iz pravca Hadžića urađena su tri kilometra, a ostalo je još 1.700 metara koje treba završiti i nadam se da će to uskoro biti realizirano. To je jedan od značajnijih pravaca koji moramo uraditi s ciljem boljeg prometnog povezivanja Kreševa.

Međutim, u ovom trenutku važniji nam je putni pravac prema Lepenici, kako bi se povezali na autoput. Trenutno je to prioritet. Za taj projekat nadležna je Županijska direkcija za ceste, a po projektantskim cijenama, radi se o investiciji od oko 1,5 miliona KM. Projekat je urađen i predstoji otkup zemljišta, za šta je Županijska direkcija za ceste osigurala oko 170.000 KM. Moramo pronaći načina kako ćemo finansirati taj projekat. Mislim da ćemo ove godine krenuti sa radovima i bio bi veliki uspjeh ako bismo ih uspjeli završiti polovinom iduće godine. 

ONASA: Spomenuli ste da planirate i uređenje poslovne zone "Resnik"?

VIDOVIĆ: Imamo veliki potencijal kada je u pitanju poslovna zona od oko 50 hektara površine. Na tom području već djeluje niz gospodarskih subjekata, a najavljene su i nove investicije, među kojima je višemilionska investicija kompanije Boreas.

Razlog zbog kojih sam se kandidirao za načelnika Općine Kreševo je taj što želim promijeniti gospodarsku sliku. Napravili smo promotivni spot koji, između ostalog, ističe da su sve dozvole (građevinska, urbanistička i uporabna) šest eura, zemljišta je od 12 do 15 KM, godišnja renta 0,50 KM po kvadratu... Promotivnim filmom nastojimo upoznati investitore ulaganjem u našu općinu i neki od njih su već zainteresirani. Ipak, sve je još u početnoj fazi.

Razgovarao Kenan SILAJDŽIJA

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17