opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

e56279e8-95ad-4265-8029-4e6341531a55.jpg

 

Danas je u Žepču održana XIX. Koordinacija načelnika/gradonačelnika/županijskih premijera s predsjednikom HDZ-a BiH dr. Draganom Čovićem na kojoj su nazočili i gosti iz Vlade Republike Hrvatske koje je predvodio Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Na Koordinaciji su sudjelovali i Renato Pejak, načelnik općine Kreševo, te Radoje Vidović, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske.

Nakon održanog sastanka predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom Žepču, gdje je poručio kako će Žepče ostati HDZ-ovo, kao odgovor svima koji maštaju o nekoj drugoj politici.

„Danas razgovaramo o drugim temama, imamo drage goste, ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Habijana sa svojim suradnicima, zatim gospodina Milasa (državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske) koji je uvijek uz naše projekte. 19. koordinacija je završila, drago mi je da je danas u Žepču, naredna će biti u Grudama“, kazao je predsjednik Čović.

Istaknuo je kako je tema jako puno, od aktualne političe situacije, do projekta koji rade zajedno preko Republike Hrvatske s Europskom unijom iz Bosne i Hercegovine iz svih sredina.

„Ovo je bila prigoda da povežemo sve ono što je zanimljivo u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju hrvatski narod, jer smo ovdje iz svih krajeva u BiH. Velika zahvala Vladi RH, predsjeniku Vlade Plenkoviću i svim institucijama, tu je danas ministar Habijan, naravno i gospodinu Milasu. Ne postoji ni jedan projekt u RH koji se nije realizirao na izravan način u BiH, bez obzira o kojem projektu govorimo. 2024 godina za nas je jako zanimljiva, zbog toga je sastanak imao posebnu važnost. Mislim da će kroz ožujak biti raspisano na desetine netječaja, i iz Federacije BiH i kroz institucije RH. Svi želimo biti pripravni da imamo spremne projekte, tako da, kad se natječaji raspišu da ih možemo brzo realizirati“, kazao je predsjednik Čović.

„Veliko hvala onim koji razumiju BiH a to je Vlada RH. Uvjeren sam da je naš put ka Europskoj uniji, ohrabren dolaskom predsjednika Plenkovića prije 15-ak dana, da posao koji mi trebamo završiti, napokon završimo, kako bi onda mogli maštati o drugoj dimenziji našeg EU puta. Njega nema bez ovakvih organiziranosti. Ja ću i dalje sve činiti sa svojim kolegama da hrvatski narod kroz Hrvatski narodni sabor BiH predvodi sve pozitivne procese u Bosni i Hercegovini“, zaključio je predsjednik Čović u izjavi medjima nekon održanog sastanka.

Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom i posjetom Žepču.

„Današnje izaslanstvo pokazuje značaj i punu podršku Vlade RH i svih ministarstava, naporima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo o širokom broju projekata, prije svega iz domene ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Onaj dio koji se odnosi na pitanje područja hrvatskih voda ali i javnih poziva koji će uskoro biti, vezani za Fond za zaštitiu okoliša i energetsku učinkovitost, a tiču se preko i međugranične suradnje, između RH i BiH. Kao i projekata koji se odnose na određene prekogranične suradnje i na neki način podrške putu koji sada slijedi što se tiče BiH i pristupanja Europskoj uniji, odnosno prilagodbe malih i srednjih poduzeća programima i projektima koji predstoje nakon što BiH uđe na taj put“, kazao je ministar Habijan.

Mato Zovko, načelnik općine Žepče bio je domaćin danas održane koordinacije. Poručio je kako je bitno da se na redovnim koordinacijama informiraju dužnosnici nižih razina vlasti o svim značajnim pitanjima koja su važna za lokalnu samoupravu.

Na XIX. održanoj koordinaciji dužnosnici su raspravljali o provedbi zaključaka s prethodne koordinacije, projektima i suradnji s Republikom Hrvatskom, aktualnoj situacija i pripremi za izbornu godinu te Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu u odnosu na niže razine vlasti.

 

IC1_6882_Copy.jpg

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17