opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

416710869_336936415876325_9209105336779167160_n.jpg

 

U Travniku je jučer održana prva sjednica Vlade Srednjobosanske županije u 2024. godini, odnosno 29. redovita. Prva sjednica u novoj godini donijela je nove odluke Vlade kada su upitanju financiranja obrazovnih institucija, a nakon jučeršanjeg sastanka Vlade s načelnicima općine naše Županije danas je na Vladi potvrđena i Odluka da će se svim zaposelnicima javnog sektora isplatiti 400 KM pomoći.

Iako se ne radi o izdvajanju iz njegovog resora, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Bojan Domić prokomentirao je ovu Odluku.

"Radi se o mjeri za koju bih ja rekao da je prije svega socijalna, zapravo jedna mogućnost da se na neki način pomogne standard svih zaposlenih u javnom sektoru. Mišljenja sam da je Odluka dobra, ali zamjerka je što je kod nas oko u Županiji zaposlenih oko 40 tisuća, a ova Odluka će se odnositi možda na nekih 10 do 12 tisuća građana. Treba pokušati osigurati da nitko ne ostane bez pomoći i treba vidjeti što je s ostalim radnicima. Također ne treba izuzeti ni ostale kategorije kao što su umirovljenici i nezaposleni jer svaka socijalna pomoć, ja je tako gledam, treba doći do svih ili do onih najugroženijih. Dakle, pomoć se za sada odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru i iznosit će 400 KM."

Ministar Domić prokomentirao je i financiranje obrazovnih institucija kada je upitanju Ministarstvo koje vodi, ali i početak drugog polugodišta školske godine, te digitalizaciju u radu obrazovnih institucija. 

"Što se tiče financiranja današnja sjednica kada je upitanju Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa donosilo se na većinom na kapitalna ulaganja u škole. Na pretposljednjoj Vladi u staroj godini izdvojili smo oko milijun i 300 tisuća KM za škole i raznorazne projekte, a sada su upitanju Odluke koje se tiču plaćanja tih izdataka. Kada su upitanju točke vezane za visoko obrazovanje, radi se o redovnim transferima. Financiramo studentske standarde preko studentskih centara, a što se prvenstveno odnosi na subvencioraniranje boravka naših studenata u studentskim centrima. Važan dio financiranja, odnosno usluge koje nam pružaju Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Sarajevu je digitalizacija obrazovnog sustava, točnije e-dnevnik. Dakle, digitalizaciju vršimo uz podršku računalnih centara navedenih institucija. Projekt e-dnevnika se pokazao kao jako dobar, a posebno zadovoljstvo je olakšanje i laka dostupnost informacija, kako djelatnicima, tako i roditeljima. Mislim da se ni djelatnici, a ni nitko drugi više ne želi vratiti na stari način. Roditelji ističu kako imaju veći uvid u rad i dostignuće svoje djece, a radi se zaista o neminovnosti jer ćemo i dalje ulagati u digitalizaciju obrazovanja. Ovo su samo početci. Imamo već prijavu e-prijavu na semirare i usavršavanje, a kao što se koristi e-matica, tako ćemo nastojati u idućem razdoblju olakšati i digitalizirati i druge procese.", istaknuo je Domić.

Premijer Srednjobosanske županije, Tahir Lendo također je prokomentirao prvu sjednicu Vlade u novoj godini i istaknuo prioritete rada Vlade u razdoblju pred nama.

"Što se tiče Odluke o dodjeli pomoći zaposlenima u javnom sektoru ona je na tragu jučerašnjeg dogovora i sastanka s načelnicima općina s područja naše Županije. Radi se o jednokratnoj pomoći zaposlenicima javnog sektora u iznosu od 400 KM, a to je trenutna mogućnost i realnost Proračuna naše Županije. Sve javne institucije i Općine trebaju se pridržavati ove Odluke i u što skorijem vremenu izvršiti isplate svojim zaposlenicima. Ono što smo zacrtali Proračunom je da su prioriteti kroz ovu godinu jasno definirani. Prema ustavnoj nadležnosti Županije, prema Ministarstvima i Upravama činit ćemo sve da implementiramo sve zacrtane aktivnosti, programe, aplikacije i projekte od interesa za Županiju i Općine. U ovoj godini jasno su prepoznatljive razvojne komponente Proračuna jer se one nalaze u svakom Ministarstvu i na nama je sada da to operativno kroz razne projekte provedemo na terenu.", zaključio je Lendo.

 

 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17