opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je da su preliminarni rezultati javnog poziva za odabir domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem premašivanja energetske krize spremni, te da će građani već od srijede moći provjeriti status prijave na linku napravljenom isključivo za ovu namjenu

Ministar Delić iznio je preliminarne podatke prema kojim je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete u kategoriji umirovljenika gdje je 115.945 prihvaćenih prijava, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječji doplatak s 29.945 uspješnih prijava. U kategoriji domaćinstava u kojima žive osobe na stalnoj novčanoj pomoći ukupno je 5.558 uspješnih prijava, dok je u kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelj ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

- Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, po sve četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem s relevantnim spiskovima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uvjete propisane javnim pozivom. Naglašavam da je čitav proces rađen automatski, po zadanim kriterijima, čime je minimaliziran bilo kakav vanjski utjecaj i prostor za ljudsku grešku – kazao je ministar Delić.

U skladu s naporima da se ovaj proces učini što transparentnijim, naglašavaju iz Ministarstva, od srijede, 6.12.2023. godine, svi građani će moći provjeriti status svoje prijave online. Status prijave, po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava, moći će se provjeriti na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/, najkasnije do 12.12.2023. godine i to jednostavnim unosom matičnog broja podnositelja prijave ili jednog od članova domaćinstva. Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

Građani koji kroz navedenu provjeru utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava moći će općini ili gradu, u kojem su podnijeli prijavu, podnijeti pisani prigovor kojim će uputiti zahtjev za dodatnu provjeru ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom. U slučaju podnošenja takvih prigovora, podnositelj je obvezan priložiti dokaz o priznavanju prava ili statusa po osnovu kojega traži da se izvrši dodatna provjera. Bitno je istaći da se, u slučaju podnošenja prigovora, mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija, rješenje o stalnoj novčanoj pomoći, dječjem doplatku ili dokaz o primitku mirovine, koji je označen kao neispunjen.

U Kreševu je pravo na naknadu ukupno ostvarilo 510 domaćinstava. Prigovori se od srijede (sutra) mogu podnositi u zgradi Općine Kreševo, u uredu broj 4.

Više na stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

kresevo1.jpg

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17