opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sporazume s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova u Federaciji BiH, koji se odnose na realizaciju programa EU pomoći domaćinstvima u Federaciji BiH s ciljem prevazilaženja krize izazvane poskupljenima energenata.

Sporazum je potpisao i načelnik općine Kreševo Renato Pejak.

 

IMG_1237_1.jpg

 

U pozdravnom obraćanju ministar Delić istakao je da je ovo program na kojem će zajednički Federacija i lokalne zajednice pokazati zrelost i opredijeljenost da obave povjerene zadatke na najbolji način, u okviru svoje nadležnosti. Time se osiguraju sadašnji, ali i svi drugi grantovi i podrške koje BiH može očekivati u narednom periodu.

Nakon potpisivanja sporazuma najavljeno je da će javni poziv biti objavljen 23. oktobra 2023. godine, te da će prijavni obrasci biti dostupni na web stranicama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlade Federacije BiH, te općina i gradova. Pored toga prijavni obrasci potencijalnim korisnicima bit će dostupni i u prostorijama jedinica lokalne samouprave.

- Svima nama je ovo prilika da dođemo do podataka o domaćinstvima i ujedno će ovaj javni poziv dati prve konkretne podatke koje ćemo moći koristiti i kod izrade socijalne karte. Značajno nam je to jer svaki sljedeći program moći ćemo brže realizirati. Po završetku javnog poziva pristupit će se obradi i ukrštanju podataka kako bismo na kraju dobili socijalnu kartu za ovih 109.000 domaćinstava, mada neke procjene govore da će broj domaćinstava koja su u zoni energetskog siromaštva biti i veći - izjavio je ministar Delić.

U Programu utroška sredstava prepoznate su četiri kategorije domaćinstava koje imaju pravo na pomoć, a po zahtjevima iz Sporazuma BiH i Europske komisije. Riječ je o domaćinstvima u kojima žive penzioneri s minimalnom ili zagarantirano penzijom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječjeg doplatka, te jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo.

Ministar Delić je istakao da je naglasak na domaćinstvima, a ne pojedincima. Suština je da ovu pomoć dobiju ona domaćinstva kojima je najpotrebnija radi subvencioniranja troškova grijanja u predstojećoj grijanoj sezoni. Stoga pomoć ne mogu dobiti domaćinstva koja budu imala veće prihode od definiranih u javnom pozivu.

Dodao je da se nada da će novac na računima neposrednih korisnika biti do kraja ove godine, a prema procjenama, iznosi će biti od 300 KM do 600 KM po domaćinstvu.

U narednih sedam dana općine i gradovi će dobiti uputstva i sve neophodne pripreme za javni poziv.

Javni poziv sa odabir domaćinstava otvara se 23. listopada i bit će otvoren do 10. studenog.

Prijavni obrazac bit će dostupan na web stanicama Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kao i na stranicama općina i gradova.

Prijave će se predavati u službama općina i gradova.

Uz prijavu bit će potrebna izjava o kućnoj listi i cips prijave svih članova domaćinstva.

 

 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17