opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

13. sjednica Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine održana je u hotelu Tarčin Forest Resort & Spa, MGallery u Hadžićima. Skupštini je prisustvovao i načelnik općine Kreševo Renato Pejak.

Nakon kratkog uvodnog obraćanja predsjedavajućeg Skupštine, gospodina Suada Huskića nazočne su pozdravili predstavnik Veleposlanstva Švedske, Mario Vignjević, te u ime Asocijacije lokalnih vlasti i regije Švedske (SALAR) Lena Falcón i Pontus Forberg.

U okviru tematskog dijela Skupštine lokalna ekspertica Adelina Džanković predstavila je izvješće „Garancija lokalne autonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi”, ukazavši na probleme neusklađenosti zakonskih propisa u Federaciji Bosni i Hercegovini sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH te da je od deset županija u FBiH samo Unsko-sanska županija donijela Zakon o lokalnoj samoupravi koji je usuglašen sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

Članica Povjerenstva za ustavna i zakonodavna pitanja Saveza općina i gradova FBiH gospođa Elvira Bolić Imširović, izvijestila je članove Skupštine o prijedlogu modela Etičkog kodeksa Gradskog/Općinskog vijeća. Napomenula je da je Kodeks prihvaćen od strane Predsjedništva Saveza. Istaknula je kako se ovdje radi o zajedničkom projektu OSCE-a i Saveza.

U radnom dijelu Skupštine, članovi Skupštine su jednoglasno usvojili Poslovni model Saveza 2024-2026. kao i Izvješća o radu organa i tijela Skupštine Saveza i ravnatelja Saveza za razdoblje 1.1.2022.-30.6.2023. godine.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je u skladu sa članom 51 Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine FBiH”, br. 49/06 i 51/09), zakonski zastupnik jedinica lokalne samouprave pred vlastima u Federaciji Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

 

savezopcii.jpg

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17