opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Vecernji_intervju.jpg

 

Općina Kreševo, prostorno mala, ali gospodarski velika i uspješna lokalna zajednica smještena između visokih srednjobosanskih planina koje kriju tisućljetnu povijest, već je dulje poznata i kao mjesto koje privlači veliki broj investicija te na najbolji način pokazuje kako se, uz produktivan odnos svih aktera, mogu očekivati jednako produktivni rezultati. Od ulaganja u proizvodnju pa do turizma - Kreševo je danas sinonim izdržljivosti i snalažljivosti, a uz sve bolju prometnu povezanost, za očekivati je kako će u bliskoj budućnosti privlačiti i sve veći broj gostiju, ali i onih koji će upravo tu realizirati svoju poslovnu ideju. Kreševo 15. kolovoza proslavlja svoj dan, a to je bio povod za razgovor s načelnikom Renatom Pejakom, osvrt na urađeno u proteklom razdoblju, najavu nekih novih projekata u ovoj i idućoj godini...

Večernji list: Kreševo 15. kolovoza slavi Dan općine, a to je vrijeme kada se tradicionalno okuplja veći broj ljudi, uključujući i goste iz prijateljskih gradova i općina, s drugih razina vlasti... Kako se odvijaju pripreme te što nas sve očekuje ove godine?

- Uvelike su krenule pripreme za obilježavanje. Evo, već tijekom srpnja, a onda i u kolovozu održavaju se brojne zanimljive aktivnosti, počevši od sportskih pa do zabavnih. Imamo pregršt različitih događanja, uključujući i koncerte, a vjerujem kako će idućih dana biti zanimljivo svima onima koji borave u Kreševu. Svečanu sjednicu Općinskog vijeća tradicionalno održavamo uoči samog Dana općine, dakle, bit će 14. kolovoza u 19.30, a nakon toga je na središnjem trgu koncert grupe Trio gušt. Toga dana svakako očekujemo niz gostiju, počevši od dužnosnika iz naših prijateljskih gradova i općina, odnosno onih zajednica s kojima održavamo suradnju, kako u BiH tako i Republici Hrvatskoj, a, evo, potvrdili su nam i dolazak iz Crne Gore. Također, očekuje se veliki broj naših političkih predstavnika - od županijske, preko federalne pa do državne razine. Uistinu nas očekuje svečano ozračje. Na sjednici Općinskog vijeća očekuje se i jedan presjek urađenog u protekloj godini dana, uz najave za planove koji nas čekaju u idućem razdoblju. A uistinu toga ima mnogo, imamo se čime pohvaliti.

Večernji list: Što biste izdvojili kao najvažnije kada je riječ o urađenom u protekloj godini, uključujući infrastrukturne, ali i druge projekte gospodarske prirode?

- Nama je naglasak, među ostalim, na tematici koja se tiče prometnog povezivanja. Kreševo je ranije bilo prometno izolirana općina, no to se promijenilo dolaskom i prolaskom autoceste na koridoru Vc u susjednom Kiseljaku, odnosno Lepenici, te je Kreševo iskoristilo trenutak, a onda se usmjerilo na prednosti koje autocesta donosi. Evo, ilustrativno je kako se naša poslovna zona Resnik nalazi svega pet minuta od autoceste, a pritom svakako treba uputiti i na činjenicu da bilježimo brojne investicije posljednjih nekoliko godina, odnosno domaći i strani investitori odabrali su Kreševo kao lokaciju za svoje poslovne aktivnosti. Među njima su i investicije iz Austrije, a kao primjer uzimam izgradnju proizvodne dvorane od nekih sedam i pol tisuća četvornih metara, gdje bi se trebalo zaposliti od 50 do 60 osoba. Vrijednost investicije je iznad 32 milijuna eura. Općina se prema toj, kao i prema svim ranijim investicijama odnosi partnerski, odnosno pomažemo u osnaživanju infrastrukture. U kontekstu cestovne infrastrukture prioritet nam je povezivanje prema Kiseljaku i prema Lepenici te mogu reći kako taj proces, s višim razinama vlasti, dosta dobro odrađujemo. Samo jedan podatak je kako su ovih dana Ceste Federacije raspisale javni poziv za jednu dionicu regionalne prometnice Kreševo - Kiseljak od Tomića do Komara, a predviđeni su proširenje ceste, novi asfalt, nogostupi... Investicija je vrijedna 2,9 milijuna maraka, realizira se zahvaljujući Vladi Federacije BiH, odnosno Cestama Federacije, a to je trenutačno najveći infrastrukturni projekt na području općine. No, na tomu se neće stati, osigurana su sredstva i za drugu fazu od Komara do Resnika, a onda ide posljednja dionica od Resnika do Troske, na kojoj se u ovom trenutku radi na imovinsko-pravnim odnosima. Vjerujem kako ćemo u idućoj godini, ako Bog da, završiti ovaj uistinu značajan projekt povezivanja Kreševa i Kiseljaka, a onda ćemo u idućem razdoblju provoditi intenzivnije aktivnosti prema Lepenici. Cilj je što bolje se pozicionirati kada je riječ o prometnoj povezanosti.

Večernji list: Kreševo je prepoznato kao atraktivna lokalna zajednica za realizaciju investicija, pa su se tako često mogle čuti dobre vijesti kada govorimo o otvaranju novih proizvodnih pogona, ali i prvog hotela...

- U protekloj godini u Kreševu je realizirana jedna zanimljiva investicija. Naime, u listopadu prošle godine u Kreševu je otvoren prvi hotel, a to je upravo ono što je trebalo našoj lokalnoj zajednici. Zbog čega to govorim - naime, Kreševo ima mnogo toga za ponuditi kada je riječ o prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima, no do sada nije bilo nekih većih prilika za razvoj turizma. Međutim, izgradnjom hotela, ali i replike popularnog naselja s hobitskim kućicama te uz postojeće iznajmljivače, Kreševo ima priliku nametnuti se u turističkoj ponuditi ovog dijela BiH kao određeno središe, a iz kojega bi onda turisti mogli posjećivati neke destinacije udaljene do sat vremena. Planiramo uskoro otvaranje turističkog ureda, a što će biti lokacija na kojoj će svatko tko posjeti Kreševo dobiti sve potrebne informacije, počevši od starog dijela Kreševa, Franjevačkog samostana, Muzeja Franjevačkog samostana, sela Vranci... Tu je, naravno, i selo Deževice koje je drugo po posjećenosti u Bosni i Hercegovini prema broju hodočasnika, odmah poslije Međugorja. To je zavjetno mjesto svetog Jakova Markijskog koje godišnje privuče između 30 i 40 tisuća hodočasnika, što nije malo. Osim nedjelja, ciljamo i na ostale dane u tjednu kada je turistička ponuda u pitanju, odnosno želimo ponuditi našim posjetiteljima i druge sadržaje, uključujući i dobru gastronomiju.

Večernji list: U proteklom razdoblju imali ste i uspješne proizvodne investicije...

- Da, imali smo, primjerice, jednu značajnu investiciju u pretpandemijskom razdoblju, nekada u 2019. godini. Tada je otvoreno 30 - 40 radnih mjesta kada je u pitanju proizvodnja plastične ambalaže za farmaceutsku i prehrambenu industriju. Ta investicija sada je dobila još jednu fazu, odnosno ranije sam spomenuo kako se gradi nova proizvodna dvorana u režiji austrijskog investitora. Ta investicija dio je europske priče.

Kompletan intervju i još mnoštvo zanimljivog sadržaja čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17