opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Bjelovar_posjeta4.jpg

 

Danas je općinu Kreševo posjetila delegacija grada Bjelovara predvođena Igorom Brajdićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Bjelovara, Davorom Šuškom, pročelnikom za gospodarstvo Grada Bjelovara, te Đurđa Adlešić, bivša potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i nekadašnja gradonačelnica Bjelovara.

Nakon radnog sastanka koji se održao u općinskog Vijećnici, Načelnik Pejak je s gostima otišao u posjetu Samostana i Muzeja, gdje im je ukratko predstavio povijest i sadašnjost Kreševa i kreševskog naroda. Vrata Muzeja i Samostana je otvorio gvardijan fra Josip Tomas koji je gostima iz Republike Hrvatske pobliže objasnio važnost i ulogu fratara u Bosni i Hercegovini.

Obilaskom Muzeja, između ostalog, gosti su se zainteresirali za tradiciju potkivanja jaja koja je jedinstvena u svijetu.

Krešimir Gabela, jedan od rijetkih majstora ovog zanata, im je približio povijest potkivanja jaja i pokazao im kako se to radi. Na poklon su dobili potkovana jaja s motivima Grada Bjelovara. U Bjelovaru se, inače, nalazi druga najstarija pisanica u Europi i datira iz 15. Stoljeća, a za Uskrs se u centru grada održava manifestacija ''Pisanicom do Uskrsa''. Oduševljeni prezentacijom potkivanja jaja pozvali su kreševske majstore potkivanja jaja da dođu na manifestaciju, te da prezentacija potkivanja jaja bude centralni događaj.

 

Bjelovar_posjeta3.jpg

 

Bjelovar_posjeta6.jpg

 

Bjelovar_posjeta1.jpg

 

Bjelovar_posjeta2.jpg

 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17