opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je, u okviru dvodnevnog radnog posjeta Bosni i Hercegovini, boravio u Kreševu.
Grlić 5
Gordan Grlić Radman je, u pratnji veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića i predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića, posjetio tvornicu "Stanić Beverages" privatnog poduzetnika Svjetlana Stanića te franjevački samostan. U samostanu ih je dočekao i pozdravio gvardijan fra Josip Tomas, a svemu je nazočio i Radoje Vidović, jedan od trojice zastupnika iz BiH u Saboru Republike Hrvatske. 
U franjevačkom samostanu posjetio je muzej, za koji je kazao da svjedoči hrvatskom identitetu i snažnoj ukorijenjenosti Hrvata u BiH.
- Ugodno sam iznenađen svim viđenim. Radi se o jednom od najstarijih samostana i muzeja u BiH. Vlada Republike Hrvatske sve ovo financijski potpomaže i nastavit će to raditi - rekao je, uz ostalo, Grlić Radman. 
- Ovo je jedna dobra polazna osnova da sve ono što su naši fratri stoljećima skupljali prezentiramo široj javnosti - rekao je Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo, poklonivši Grliću Radmanu umjetničku sliku.
Nakon obilaska postrojenja tvornice "Stanić Beverages", koja proizvodi "Juicy" sokove, Grlić Radman je bio vrlo impresioniran viđenim.
- Ono što sam vidio ovdje u Kreševu je iznad svih mojih očekivanja. To su moderni proizvodni pogoni koji dokazuju da je moguće ovdje živjeti i ulagati - naglasio je Grlić Radman. – Mi sa svoje strane želimo pomoći sve segmente života Hrvata u ovom mjestu gdje Hrvati čine više od 80 posto stanovništva, kako bi se sačuvala radna mjesta, a Hrvati, posebno mladi, ostajali u svom zavičaju - istaknuo je.
- Kreševo je gospodarsko čudo, primjer kako poduzetnici s ovih prostora, uz potporu predstavnika vlasti, prije svega lokalne, i u Bosni i Hercegovini mogu pričati pozitivne priče – kazao je, uz ostalo, dr. Dragan Čović. - Time se šalje i poruka Hrvatima koji se žele vratiti u BiH da to učine i ulažu u svoj zavičaj. Odličan primjer danas vidimo u malom, ali europskom i svjetskom Kreševu, iz kojeg se danas izvozi u cijeli svijet.
Općinski načelnik Renato Pejak najavio je, pak, nove investicije:
- Uskoro u Kreševu započinje izgradnja suvremenog hotela – kazao je Pejak. – Radi se o investiciji vrijednoj oko 2 milijuna maraka, a investitori su domaći poduzetnici i njihovi partneri iz Austrije. To će značajno unaprijediti razvoj turizma. Kreševo, naime, raspolaže odličnim turističkim resursima, a najveći problem dosad su bili upravo smještajni kapaciteti.
O novim ulaganjima govorio je i Svjetlan Stanić, naglasivši kako je pandemija koronavirusa usporila realizaciju planova, ali da odustajanja nema. Njegova tvrtka „Stanić Beverages“ u okviru „Stanić grupe“ trenutno u BiH i Hrvatskoj zapošljava više od 1000 radnika, a 100 zaposlenika u kreševskoj tvornici godišnje proizvede više od 100 milijuna litara sokova. Uskoro će se u Kreševu, po Stanićevoj najavi, uz sokove, proizvoditi i pivo:
- Gradnja pivovare u Kreševu u završnoj je fazi i ona bi u pogonu trebala biti u naredne dvije godine – kazao je Stanić, dodavši da u realizaciji tog i drugih planova ima odličnu suradnju sa svim razinama vlasti.
Radman je dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini ocijenio vrlo uspješnim. Program posjeta bio je veoma bogat, posjetio je najvažnije institucije i visoke dostojanstvenike vjerskih zajednica, a predstavio je i dokument o kojem će Hrvatska raspravljati na Vijeću za vanjske poslove u Bruxellesu.  On je istaknuo kako je Hrvatska ispunila svoje vanjskopolitičke ciljeve i globalno je vidljiva u međunarodnoj zajednici, zbog čega jača njena odgovornost prema susjednim zemljama.
- BiH je naše neposredno susjedstvo, zemlja s kojom dijelimo više od 1.100 kilometara granice i u kojoj su Hrvati autohtoni narod. Govorili smo o potrebi izmjene Izbornog zakona koja bi uklonila svu diskriminaciju i nejednakost, kako bi se svi građani BiH osjećali komforno. Hrvatska će pomagati funkcionalnu stabilnu i sigurnu BiH - rekao je. 
Naveo je i da je Republika Hrvatska odvjetnik Bosne i Hercegovine na europskim forumima, jer, kako je kazao, ono što je Hrvatska ostvarila, a to su članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, također želi  Bosni i Hercegovini.   
Grlić 1Grlić 2Grlić 3Grlić 4Grlić 6Grlić 7

(m.j., Fena, artinfo.ba)

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17