opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Stariji ljudi u Kojsini pamte kako je u tome selu, prije pedesetak i više godina, na tri potoka (Kojsinski, Derventa i Osoje), radilo 15 mlinova. Ne može se sa sigurnošću utvrditi otkad rade, ali se, zbog starosti naselja i bogatstva vode, može pretpostaviti da ih je bilo još u srednjem vijeku.

b 8
Danas u Kojsini postoje tri mlina koji su u ruševnom stanju. Svi su radili do posljednjeg rata, a u manjoj mjeri i u nekoliko poratnih godina. Radi se o „Trogrlića mlinu“, „Pulinovom mlinu“ i „Srednjem mlinu“. Sva tri mlina nalaze se uz Kojsinski potok. 

Svi mlinovi su približno istih dimenzija (2,60 x 2,40 metara), zajedno s pripadajućom opremom (žljeba, kolo) te vodenim jazom i ustavom za reguliranje vode. Prema izjavama vlasnika, i njihovi roditelji i djedovi su na tim mjestima zatekli mlinove, tako da je njihova starost najmanje 150 godina.
Općina Kreševo je odlučila iznaći mogućnost za obnovu mlinova. Tijek i dinamika aktivnosti ovisit će o raspoloživim sredstvima. Trenutno se izvode radovi na „Srednjem mlinu“.

Iako ih je na području općine nekada bio veliki broj, danas na kreševskom području postoji sedam mlinova, od kojih radi samo jedan, u vlasništvu Ante Nujića iz Rakove Noge.
b 6
b 7

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17