opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Barit je othranio mnoge naraštaje stanovnika kreševskog područja pa je skupina zaljubljenika u rude, minerale i kristale odlučila podići svojevrstan spomenik toj rudi.
Barit 4

Ideja je potekla od čelnika najaktivnije udruge koja djeluje na našem području, Zavičajne udruge „Kreševski citrin“, Joze Puljića Kise i Alojza Filipovića. Komad barita težak više od dvije tone danas je iz Vagnja dopremljen i postavljen na mjesto gdje je stajao stari, uklonjeni spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata.

Uslijedit će i uređenje okolnog prostora, a prema riječima Puljića i Filipovića, uz barit će biti postavljena i tabla s kratkim opisom rude, kako bi posjetitelji Kreševa znali o čemu je riječ.

Eksploatacija barita na našem području započela je 1930. godine, a organizirao ju je privatni poduzetnik Anton Slama. Trajala je do 1942. godine, kada je obustavljena zbog ratnih zbivanja. Nakon Drugog svjetskog rata formirano je poduzeće „Majdani barita“ Kreševo, koje eksploatira barit do 1990. godine i za to vrijeme postaje vodeći proizvođač te rude na prostorima bivše Jugoslavije. Za tih nešto manje od šest desetljeća proizvedeno je oko 850.000 tona barita.
Barit 1
Barit 3
Barit 3

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17