opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U Sarajevu je prvi put obilježen Dan matičara u Federaciji BiH.
jelena1

Svečanoj akademiji prisustvovalo je više stotina predstavnika općinskih i gradskih matičnih službi, a izražena je želja da obilježavanje Dana maričara postane tradicija i da se na sljedećoj svečanosti okupe svi, njih 450, koliko ih ima u FBiH.

Nazočnim se, uz ostale, obratio i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji je ukazao na značaj matičnih službi u procesu reforme javne uprave i napredak koji je evidentiran u oblasti građanskog stanja. Čampara je podsjetio da je 12.V.2012. godine na snagu stupio Zakon o matičnim knjigama u FBiH, a da je na isti datum dvije godine kasnije pušten u rad Jedinstveni centralni magični registar FBiH. Zato je 12.V. proglašen Danom matičara.

Naglasio je da je organiziranjem matičnih službi i njihovim elektronskim povezivanjem u jedinstvenu bazu podataka FBiH, kao entitet, ispunila jednu od obveza BiH u svezi s uspostavom i održavanjem bezviznog režima, što u konačnici proizlazi iz Mape puta BiH za pristup Europskoj uniji.

Predstavnike općinskih i gradskih matičnih službi pozdravila je i šefica Odjela za međunarodnu zaštitu Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice u BiH Stephanie Woldenberg. Ona je ukazala na problem osoba koje žive bez pravnog identieta. Kazala je da jedno od sedam djece u svijetu nisu registrirani tokom rođenja i nemaju rodni list.

Među onima koji su nagrađeni zahvalnicom „za korektnu i veoma uspješnu suradnju u procesu implementacije Zakona o matičnim knjigama FBiH, postignute rezultate i doprinos razvoju matične djelatnosti“ je i Jelena Karlović, matičarka u Općini Kreševo.
jelena2

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17