opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Nakon brojnih projekcija po BiH i Hrvatskoj, i Kiseljak će imati priliku vidjeti dokumentarni film Bijeli put, redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće „Kadar“.

 A 978Film govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“. Tom akcijom je spašeno više od 70 tisuća Hrvata Lašvanske doline koji su skoro osam mjeseci bili pod opsadom tzv. Armije BiH. 

Projekcija će biti održana na Trgu kneza Radoja ili, u slučaju lošeg vremena, u gradskoj dvorani, u petak, 8. rujna u 20 sati. Ulaz je besplatan.
Film je premijerno prikazan u sklopu “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne", a ekipa produkcijske kuće “Kadar” sa Širokog Brijega je, nakon gotovo tri godine istraživanja i snimanja te mjeseci provedenih u montaži, dovršila film o najvećem humanitarnom konvoju nakon Drugog svjetskog rata. Film je realiziran uz suradnju dvije državne TV kuće - HRT-a i BHRT-a.
Kroz izjave brojnih svjedoka, ali i raritetni video-arhiv, koji se prvi put prikazuje na platnu, šira javnost konačno može vidjeti što se stvarno događalo te ratne 1993. i kako su ljudi u Središnjoj Bosni spašeni od umiranja. U filmu su zastupljene i neke poluigrane filmske scene kako bi, na temelju pisanih dokaza i izjava svjedoka, bili rekonstruirani događaji koje u to ratno vrijeme nije bilo moguće zabilježiti video-kamerom.
Autorska ekipa iz širokobriješke produkcije “Kadar”, redatelj Zdenko Jurilj, direktor fotografije Antoni Ćorić, montažer Tomislav Topić i producent Tomislav Bubalo, kontaktirala je i snimila sugovornike od Travnika i Viteza, preko Zenice, Mostara, Sarajeva, Zagreba i Splita, pa do Dubrovnika i Londona.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17