Srednja škola Kreševo

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

INTERCITY TEATAR PROJEKT U ZAMAHU

bezimena

Već smo ranije javili da je otpočela realizacija INTERCITY TEATAR PROJEKTA u suradnji s nevladinom organizacijom "NARKO NE". Naime, u projekt su uključeni učenici Srednje škole Kreševo: Andrej Laco, Irena Drljo, Dajana Rodić I Antonio Bakula.

Pored naših učenika, učestvuju i srednjoškolci iz općina: Novo Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo, Kakanj i Vogošća.

Koordinatorica projekta Aida Brdar, dipl.scr., prethodno je održala sastanke s roditeljima učenika. Tada su dodijeljeni zadaci učenicima koje su trebali obaviti do prve edukacije, a tiču se upoznavanja s vrstama ovisnosti.

U svibnju ove godine počela je realizacija prvog dijela navedenog projekta. Do sada su održane u Sarajevu četiri jednodnevne edukacije. Prva edukacija bila je održana 26.05.2013. god. u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, dok su naredne  edukacije (radionice) održane 02., 16. i 23. lipnja. Za sve četiri radionice bili su osigurani smještaj, prostor, edukatori, materijal i hrana.

Općina Kreševo obezbijedila je prijevoz  do Sarajeva i nazad za učenike naše Srednje škole.

Drugi dio aktivnosti održat će se u Napretkovom domu na Trebeviću od 01. do 07. srpnja 2013.godine. To će biti šestodnevni edukativni kamp.  

Cilj Intercity teatar projekta je osposobljavanje srednjoškolaca za informiranje i osvješćivanje svojih vršnjaka o opasnostima ovisnosti i značaju prevencije.To će se činiti putem radionica i kazališnih predstava. Na šestodnevnom kampu, sa srednjoškolcima će raditi stručnjaci za kazalište, prevenciju ovisnosti i rad s mladima. Tako će se steći znanja o konkretnim ovisnostima u svijetu i u BiH.To će pomoći srednjoškolcima da razviju vještine koje će pomoću radionica i kazališnih predstava prenijeti drugim srednjoškolcima (Novo Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo, Kakanj, Vogošća i Kreševo). 

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.