Socijalna skrb

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Socijalna skrb

Nadležnost socijalne skrbi je: vodi propisane evidencije o brakorazvodima, sudjeluje u postupku povjeravanja djece, kontakt roditelja i djece, izdržavanje djece (djeca-roditelji). obavlja poslove starateljstva nad maloljetnim i punoljetnim osobama i starateljstva za poseban slučaj, te vodi propisanu evidenciju o osobama pod starateljstvom i njihovoj imovini sudjeluje u razrješavanju problema po zakonu o ravnopravnosti spolova surađuje sa policijom i sudovima u slučajevima asocijalnog ponašanja, u postupku priznavanja i osporavanja očinstva i materinstva, oduzimanju i vraćanju roditeljskog prava, usvojenja, te postupku oduzimanja i vraćanja poslovne sposobnosti obavlja stručne poslove po zakonu o socijalnoj skrbi, civilnim žrtvama rata i obitelji s djecom, te osobama s invaliditetom, (Federalni i kantonalni propisi) uz stručnu obradu slučajeva, sa prijedlogom mjera o saniranju, za korisnike socijalne skrbi : a)maloljetnim osobama (djeca bez roditeljskog staranja, djeca ometena u psihičkom i fizičkom razvoju, odgojno zanemarena i zapuštena djeca i djeca čiji je razvoj ometen obiteljskim prilikama) b)punoljetnim osobama-materjalno neosiguranim i za rad nesposobnim osobama, starim osobama bez obiteljskog staranja stručni poslovi za CŽR-a (ostvarivanje osobnih prava i prava njihovih obitelji). uspostava jedinstvene baze podataka po programu "SOTAC" vodi administrativno-tehničke poslove osoba sa invaliditetom vodi bazu podataka o raseljenim i izbjeglim osobama, suradnja sa prvostupanjskim povjerenstvima za medicinsko vještačenje i nadležnim kantonalnim i federalnim ministarstvom Dodavanje privitkaDodavanje privitka

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.