Često postavljena pitanja

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Često postavljena pitanja

Koje  je  dokumente  potrebno  priložiti  za  dobivanje  urbanističke  suglasnosti?

Za  dobivanje  urbanističke  suglasnosti,podnosi  se  zahtjev  uz  kojeg  se  prilažu  sljedeći dokumenti:

 • kopija katastarskog plana
 • Z-K izvadak
 • potrebite  suglasnosti  za  lokaciju  objekta
 • idejni projekat ili idejno rješenje ili programska skica, u zavisnosti od složenosti građenja
 • administrativna taksa

 

Kolika  je  taksa  za  urbanističku, građevinsku  i  uporabnu  dozvolu?

pogledajte - ODLUKU   O  VISINI  NAKNADE  ZA PRIPREMU  I  IZRADU URBANISTIČKO-TEHNIČKE DOKUMENTACIJE ZA GRAĐENJE

 

Kada  se  pribavlja  Okolišna  dozvola?

 • Okolišna dozvola se pribavlja u sljedećim slučajevima:
 • izgradnje i puštanja u rad novih pogona i postrojenja
 • znatne izmjene u radu postojećih pogona i postrojenja
 • postojeće pogone i postrojenja za koje su izdate dozvole prije stupanja na snagu Zakona, i to najkasnije do 2008.godine

 

Koliki  su  troškovi  izlaska  na  teren?

 1. naknade  za  vršenje  usluga  iz  oblasti  premjera  i  katastra  utvrđena  je  Odlukom  o  naknadama  za  vršenje  usluga  iz  oblasti  premjera  i  katastra  koja  je  objavljena  u  „Službenim  novinama  Federacije  BiH“  broj 616/05.

 

Kako  se  obračunavaju  naknade  za  korištenje  poslovne  površine?

 1. za  korištenje  poslovne  površine  se  obračunavaju  sukladno  Zakonu  o  građevnom  zemljištu  i  Odluci  općinskog  vijeća  o  građevnom  zemljištu.

Služba za civilnu zaštitu, urbanizam, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.