Gospodarstvo

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Gospodarstvo

Nadležnost gospodarstva i samostalne djelatnosti je:

  • vođenje upravnog postupka i donošenje rješenja u prvom stupnju za osnivanje samostalnih obrtničkih radnji i djelatnosti sličnih obrtu, ugostiteljskih i trgovinskih radnji, vršenje prijevoza za osobne potrebe
  • pruža stručnu pomoć vlasnicima samostalnih i njima sličnih radnji glede zakonitosti u radu,
  • surađuje u radu povjerenstava za utvrđivanje minimalno-tehničkih uvjeta opremljenosti poslovnih prostora za obavljanje određenih djelatnosti,
  • izdaje odobrenja za osnivanje samostalnih obrtničkih radnji za obavljanje samostalne gospodarske djelatnosti,
  • vodi obrtnički registar, trgovinski, ugostiteljski, prijevoza za osobne potrebe, prijevoznike i dr. djelatnosti, u elektronskom sustavu, te posebnim registracijskim knjigama
  • obrađuje i evidentira gospodarske subjekte, na temelju prikupljenih podataka, koji čine podlogu za analitičke i infrastrukturne materijale kao i razna statistička izvješća.
  • prikuplja i vodi evidenciju zaposlenosti u gospodarskim subjektima  (za tipska izvješća, redovna i određena razdoblja)
  • surađuje sa MIO/PIO i zavodom za zapošljavanje
  • vodi evidenciju dodjeljenih koncesija na području općine Kreševo, te prati daljni postupak davanja koncesija (razdoblje koncesija, odobrenje za istražne i eksploatacione  radove, prestanak ugovora o koncesiji, anex i sl.)

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.