Početna

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Općinske službe

Načelnik odgovara

OPĆINSKI GLASNIK

Informativni portal

Još jedan roman Ante Stanića

Ovih dana tiskan je novi roman našeg sugrađanina Ante Stanića. 

445

Roman pod naslovom Život ispostavlja račune izdala je Štamparija Fojnica, a uredio ga je Vlado Kudić

Roman nas vodi nas u svijet poroka i lažnih ideala. Glavni lik romana, Peter Bergkvist, dječak iz poštene radničke obitelji, iz Umea, grada na sjeveru Švedske, prvi džeparac zarađuje već u četrnaestoj godini života, radeći kao dostavljač rublja u kemijskoj čistionici. Ubrzo upada u ralje kriminala, pada pod utjecaj novca, radeći kao sitni diler. Završava u zatvorskoj samici, ali - kako to obično biva tamo gdje vlada novac, a ne Bog - Peter upada u bezdan i tone sve dublje.


Zasljepljen moći novca, kasno uviđa da je cijeli svoj život nosio krunu bijednika, ne kralja, čime se smatrao.

U zatvorskoj ćeliji prvi put u ruke uzima Bibliju. Vođen retcima Svetog pisma, produhovljuje se i shvaća da je Bog kruna kojoj je trebao težiti, jer mu novac nije osigurao spokoj. Imao je četiri supruge koje su ga iskoristile i pokrale,  petero djece koja svoj život žive daleko od njega. Cijelog života gledao je smrt u očima ljudi kojima je prodavao drogu. Očajnički je težio višemu, išao ka  tronu, gledajući visoko, a pao nisko. Prekasno je spoznao da je duševni mir najvažniji za život, a njega su nosale strasti koje mu nisu dale mira. Za sve je krivio roditelje, posebno majku, zato što mu nisu ugradili u srce vjeru i vjerovanje i upoznali ga sa stvarnim vrijedostima života.


Ovo je priča koja će mnogima spasiti život. Naime, nikome od onih koji budu čitali roman, a nisu ovisnici o narkoticima, nikada neće na um pasti da uzmu drogu. Čitajući roman naići će na strašna i tužna umiranja likova prijatelja i poznanika glavnog junaka romana. Čitatelj će dobiti odbojnost od droge i od narkotika uopće.

(Iz recenzije)UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.

Vijesti kresevo.info