opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

O Kreševu

U gotovo samom geografskom središtu Bosne i Hercegovine na nekih 30 km zračne linije od Sarajeva, smjestio se grad Kreševo. Okružen iskonskom ljepotom stoljetnih šuma i obraslih hladovitih planina, svojim šarmom starog urbanog bosanskog gradića Kreševo može biti idealno mjesto za aktivan odmor i uživanje u netaknutoj prirodi.

Priroda je izdašno i skladno ukrasila ovaj cijeli neveliki prostor predjelima iskonske ljepote. Sjenovite dubine stoljetnih šuma smjenjuju se sa planinskim pašnjacima, mekanim poput najfinijeg tepiha. Desetine manjih i većih planinskih vodotoka - bistrih i studenih potoka i rijeka tisućama godina dubili su svoja korita stvorivši surovu ljepotu svojih dubokih kanjona pred kojom čovjek zastane nijem.

Ovih dana tiskan je novi roman našeg sugrađanina Ante Stanića. 
445
Roman pod naslovom Život ispostavlja račune izdala je Štamparija Fojnica, a uredio ga je Vlado Kudić

Roman nas vodi nas u svijet poroka i lažnih ideala. Glavni lik romana, Peter Bergkvist, dječak iz poštene radničke obitelji, iz Umea, grada na sjeveru Švedske, prvi džeparac zarađuje već u četrnaestoj godini života, radeći kao dostavljač rublja u kemijskoj čistionici. Ubrzo upada u ralje kriminala, pada pod utjecaj novca, radeći kao sitni diler. Završava u zatvorskoj samici, ali - kako to obično biva tamo gdje vlada novac, a ne Bog - Peter upada u bezdan i tone sve dublje.

Zasljepljen moći novca, kasno uviđa da je cijeli svoj život nosio krunu bijednika, ne kralja, čime se smatrao.

U zatvorskoj ćeliji prvi put u ruke uzima Bibliju. Vođen retcima Svetog pisma, produhovljuje se i shvaća da je Bog kruna kojoj je trebao težiti, jer mu novac nije osigurao spokoj. Imao je četiri supruge koje su ga iskoristile i pokrale,  petero djece koja svoj život žive daleko od njega. Cijelog života gledao je smrt u očima ljudi kojima je prodavao drogu. Očajnički je težio višemu, išao ka  tronu, gledajući visoko, a pao nisko. Prekasno je spoznao da je duševni mir najvažniji za život, a njega su nosale strasti koje mu nisu dale mira. Za sve je krivio roditelje, posebno majku, zato što mu nisu ugradili u srce vjeru i vjerovanje i upoznali ga sa stvarnim vrijedostima života.

Ovo je priča koja će mnogima spasiti život. Naime, nikome od onih koji budu čitali roman, a nisu ovisnici o narkoticima, nikada neće na um pasti da uzmu drogu. Čitajući roman naići će na strašna i tužna umiranja likova prijatelja i poznanika glavnog junaka romana. Čitatelj će dobiti odbojnost od droge i od narkotika uopće.

(Iz recenzije)

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17