Početna

E-Uprava

Poštovani posjetitelji,
Trudili smo se na ovoj stranici približiti vam općinsku administraciju i pomoći Vam u rješavanju svakodnevnih poslova ...
 
Na ovom mjestu u narednom periodu bit će dostupne usluge e-Uprave.
 
Pokušat ćemo na svako vaše pitanje odgovoriti, udovoljiti dobronamjernoj sugestiji stoga Vas molimo da nas za sve prijedloge kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
E-uprava

Općinske službe

Načelnik odgovara

OPĆINSKI GLASNIK

Informativni portal

Planinarski dom na Lopati dobiva fotonaponski sustav opskrbe električnom energijom

U toku je realizacija projekta pod nazivom "Poboljšanje smještajnih uvjeta i izgradnja fotonaponskog off grid sustava opskrbe elektricnom energijom” planinarskog doma „Dr. Augustin Tvrtković“ na Lopati.

Opširnije...

Projekt je zadovoljio kriterije natječaja Via Dinarica - platforme za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast i partnersku potporu.  Financijsku potporu za realizaciju projekta odobrili su USAID BiH i UNDP BiH, a pomogla

Zaštita od požara - obavijest

U općem društvenom interesu s aspekta zaštite od požara, a radi poduzimanja obveznih preventivnih mjera prigodom obavljanja proljetnih radova, obavještavamo pučanstvo općine Kreševo da ne vrši spaljivanje  korova i niskog raslinja na livadama i njivama, u dvorištima, u blizini zgrada, gospodarskih i drugih objekata, pored prometnica, na trasama elektroenergetskih vodova, u blizini šumskih kompleksa kao i blizu označenih minskih polja

Grad Zagreb pomaže dovršetak izgradnje i uređenje muzeja Franjevačkog samostana Kreševo

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisao je Odluku kojom se za financiranje troškova izgradnje i uređenja muzeja Franjevačkog samostana Kreševo odobrava 4.000 eura. 

Opširnije...

Počinje "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne"

Objavljen je ovogodišnji program "Hrvatskog proljeća Središnje Bosne".

Opširnije...

Četvro izdanje kulturno-umjetničkog programa „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“  počinje u petak, 24. ožujka, u Fojnici a završit će 2.VI. u Vitezu.

„Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ ove godine će, kroz 17 događaja, biti održano u Travniku, Vitezu, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Busovači, Uskoplju, Jajcu, Žepču, Novom Travniku, Bugojnu i Tomislavgradu. Od ove godine,

Načelnik Pejak primio predstavniike Medžlisa IZ Kiseljak

Općinski načelnik Renato Pejak i predsjedatelj Općinskog vijeća Kreševo Mirsad Beganović razgovarali su s predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

Opširnije...

Pejak i Beganović su sa predsjedavajućim Medžlisa Nerminom Merhemićem te glavnim imamom Kenanom ef. Bajrićemrazgovarali o aktualnim pitanjima koja se tiču i Općine i Medžlisa te o mogućoj suradnji. Konkretan naglasak stavljen je na izgradnju vakufskog stana u Crnićima, a predstavnici Općine

Javni poziv za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava za sport iz proračuna Županije Središnja Bosna za 2017. godine

Na osnovi člana  9. Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave („Službene novine Srednjobosanskog kantona“, broj:8/03 i 14/03), te člana 9. i 58.Zakona o sportu („Službene novine Srednjobosanskog kantona“, broj 8/05 i 3/10) i na osnovu Odluke Vlade Srednjobosanskog kantona, o donošenju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele za sport za 2017.godinu, broj:01-02-82/17 od 24.2.2017. godine, Ministarstvo obrazovanja,

UPOZNAJMO SVOJE KORIJENE!

knjige 2

Iz tiska je izašla knjige Mile Jukića Katolički rodovi župa Kreševo, Lepenica (Banbrdo), Kiseljak i Deževice 1742.-1992. godine.

Knjiga je A4 formata, u dva toma, sa ukupno 484 stranice, a u njoj su obrađeni podrijetlo i vrijeme doseljenja pojedinih rodova, njihova kretanja na navedenom području te doneseni brojni drugi podaci. Tiskana je u tvrdom i u broširanom uvezu.

Osnovu knjige čine popisi katolika u BiH biskupa fra Pavla Dragićevića (1742.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.), podaci iz matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih Franjevačkog samostana Kreševo od 1765.

godine do 1992. godine te matičnih knjiga župa Banbrdo, Kiseljak i Deževice od vremena njihovog osnutka do kraja obrađenog razdoblja.

Obavljena su i terenska te istraživanja dostupne literature vezane za ovu temu.

Kroz matice su obrađena imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. godine, a istraženo je podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. U knjizi su doneseni i faksimili za većinu prezimena, uglavnom pisani latinskim jezikom. Knjiga se može kupiti kod „Foto-Stanića“, narudžbom kod izdavača, Udruge „Klepsidra“, na e-mail klepsidra.klepsidra@gmail.com, ili kod autora, narudžbom na broj 063/339-639.

Vijesti kresevo.info