opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U hotelu „Bank“ u Kiseljaku predstavljen je Zbornik radova sa  znanstvenog skupa održanog u rujnu prošle godine u Fojnici, Kiseljaku i Kreševu u sklopu dvodnevne manifestacije „Dani europskog naslijeđa“.
Zborz 1Publikacija u kojoj su objedinjeni radovi eminentnih stručnjaka obuhvaća ukupno 13 radova koji svojom raznolikošću potvrđuju da je Lepenička dolina, na čijem prostoru su uz ostalo, smještena i dva drevna franjevačka samostana, u Kreševu i Fojnici, prostor bogatog kulturnog naslijeđa koje je dio europskog naslijeđa, istaknula je, uz ostalo, mr. Negra Selimbegović, urednica Zbornika.

„Iako to ponekad nije lako, Federalno ministarstvo kulture i sporta će, u suradnji s ostalim strukturama društva, nastaviti voditi sustavnu kulturnu politiku, uz nastojanje da, i pored različitih teškoća, kulutrni sektor bude kvalitetniji i uspješniji u svakom pogledu“, kazala je na predstavljanju Zbornika Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta u Federaciji BiH.

Zbornik su predstavili prof. dr. Lejla Nakaš s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dobitnica Povelje za doprinos očuvanju i obnovi kulturnog i povijesnog naslijeđa Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Milo Jukić, čija dva rada se također nalaze u Zborniku. Prof. dr. Nakaš je na okruglom stolu prezentirala rad vezan za teološko djelovanje svetog Jakova Markijskog i Katoličke crkve protiv heretika, napravivši usporedbu s poznatim kodeksom Hvalovim zbornikom, dok je Jukić pisao i izlagao o povijesti katolika u župi Banbrdo – Lepenica od najstarijih vremena do uspostave austrougarske vlasti te o vještini potkivanja jaja u Kreševu.

Predstavljanju Zbornika su, uz ministricu Dujmović te jedan broj sudionika skupa, prisustvovali i obratili se nazočnim i načelnici općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak, Renato Pejak, Sabahudin Klisura i Mladen Mišurić-Ramljak. Oni su potvrdili značaj ovakvih manifestacija u cilju promocije i očuvanja bogatog kultnog naslijeđa, ali i njegova korištenja u svrhu unapređenja turističke ponude ovog kraja.
Zborz 2Zborz 3

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17