opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Proteklog vikenda je u Novom Sadu i Futogu održano 11. izdanje Festivala nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana“, na kojem je kreševski kraj uspješno predstavljao Dario Puljić.
Dario 01Jedinstven po svom konceptu, festival „Biserna grana“ u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakit i oglavlja, a sve s ciljem ukazivanja na značaj očuvanja folklornog naslijeđa.

Festival je imao regionalni karakter, sa sudionicima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Grčke, Slovačke, Rumunjske i Makedonije. Središnji događaj bila je revija narodnih nošnji, na kojoj je ocjenjivana muška i ženska narodna nošnja, kao i najljepša djevojka u narodnoj nošnji i najbolji bećar.

Narodnu nošnju djevojaka i žena kreševskog kraja, kao i mušku nošnju građanskog tipa, predstavio je Dario Puljić, koji se već nekoliko godina  bavi sakupljanjem nošnji svoga kraja. Na spomenutom natjecanju Dario je osvojio 3. mjesto u kategoriji muške narodne nošnje, a usto je djevojka koja je prezentirala narodnu nošnju kreševskih žena, Ljubica Bogićević iz Obrenovca, proglašena najljepšom od svih sudionica koje su defilirale u narodnim nošnjama.

Za sudionike Festivala priređen je i prijem u uredu gradonačelnika Novog Sada, nakon čega su u defileu prošetali ulicama grada. Potporu dariju Puljiću za odlazak pružila je Općina Kreševo i općinski načelnik Renato Pejak.
Dario 02Dario 03Dario 04Dario 05Dario 06dario 07Dario 08dario 09Dario 10Dario 11Dario 12

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17