opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Čast organiziranja jednog dijela ovogodišnjih „Dana europskog naslijeđa“, kulturne manifestacije koju je 1991. godine u Strasbourgu utemeljilo Vijeće Europe, a u BiH već 22 godine uspješno organizira Federalno ministarstvo kulture i športa, pripala je i našem prostorno skromnom, ali kulturno znamenitom Kreševu.  U trodnevnom druženju, utemeljenom na usvajanju spoznaja o kulturno-povijesnoj baštini Kreševa, Kiseljaka i Fojnice, sudjelovali su nagrađeni učenici i njihovi mentori  iz osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH.
Den 31Jedna od nagrađenih je i Srednja škola „Kreševo“, čiji su marljivi i kreativni učenici Monika Kraljević i Ivan Nujić, zajedno sa svojom mentoricom, profesoricom Anom Čalaga, osvojili prvo mjesto za  fotodokumentaristički rad „Kulturno-povijesna baština Kreševa“. Izložba nagrađenih radova „Mladi i naslijeđe“ te svečana dodjela priznanja učenicima, njihovim mentorima i školama upriličena je 12. rujna u muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. 
Dan kasnije je, nadahnuto idejom o važnosti usvajanja i očuvanja kulturno-povijesne baštine, iskrenom dobrodošlicom kreševskog načelnika Renata Pejaka i ravnateljice Srednje škole „Kreševo“ Marije Vidović, započelo  druženje u Kreševu. Prožeti snagom pobjedničkih emocija te odvažno predvođeni uputama ravnateljice Marije Vidović i mentorice Ane Čalaga, učenici su rado prihvatili i drugi zadatak: u ulozi turističkih vodiča razotkrili su svojim gostima, učenicima i profesorima iz ostalih nagrađenih škola, tajne kreševske kulturno-povijesne baštine.
Učenica Monika Kraljević istaknula je snažne tragove koje je u Kreševu svojim radom i djelom utkao slavni bosanskohercegovački franjevac i književnik fra Grgo Martić, a njena kolegica Mia Marić povela je goste  prema samostanu i crkvi, ukazavši na iznimnu kulturnu i umjetničku vrijednost stare kreševske arhitekture. Neizmjernu važnost bosanskih franjevaca koja se ogleda u crkvi, samostanu, muzeju i knjižnici potvrdio je Ivan Nujić, a Edin Beganović je predstavio Hadži Hasanovu džamiju i njen značaj u povijesti Kreševa. Marija Tomić govorila je o važnosti prve „ordinacije na otvorenom“, u svetištu „Pod špiljom“, iz vremena kada je Kreševom harala kuga, a Boris Bošnjak u kovačnici Mladena Mišanovića o ulozi obrade metala.
Turističko razgledavanje Kreševa okončano je u „Napretkovom“ domu, gdje su Stjepan Biletić i Krešimir Gabela upriličili radionicu o neobičnom kreševskom običaju, potkivanju jaja, nakon čega su gosti uživali u projekcijama nagrađenih video radova osnovnih i srednjih škola, kao i u kratkoj prezentaciji o nastanku, razvoju i djelovanju Srednje škole „Kreševo“, koju je pripremila učenica Monika Kraljević.
Den 36Den 32Den 38Den 39Den 33Den 37Den 34Den 35

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17