• PODSTRANICE

Završeni "Dani europskog naslijeđa"

Dvodnevna kulturna manifestacija "Dani evropskog naslijeđa'', 22. po redu, ove godine priređena u Lepeničkoj dolini, završena je sinoć u Kiseljaku, gdje su dodijeljena priznanja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.
Den 03
Manifestacija je započela na nekropoli sa stećcima na Brdanjku, između Zabrđa i Toplice, na užem lepeničkom području, a nastavljena u Kreševu, posjetom svetištu Pod špiljom i kovačnici Mladena Mišanovića, te razgledanjem stare gradske arhitekture. Potom je upriličen posjet samostanskoj crkvi, knjižnici i muzeju, gdje je uslijedilo i službeno otvorenje, što je obavila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, a priređen je i kulturno-zabavni program. Sljedeće odredište bili su Vranci, gdje su gosti vidjeli Rimski most i ta'te, a za njih je upriličena i demonstracija potkivanja i šaranja jaja, kao i ručak, koji je uključivao i kušanje tradicionalnih jela i pića. Boravak u Kreševu zaključen je posjetom Hadži Hasanovoj džamiji.
Iz Kreševa se karavana preselila u Fojnicu, gdje je prvo odredište bila Atik džamija, a glavni dio fojničke povijesti gosti su mogli vidjeti u samostanskoj crkvi, knjižnici i muzeju, gdje su dodijeljene i nagrade školama i učenicima s područja Federacije BiH koji su najviše uradili na očuvanju kulturnog naslijeđa, odnosno bili najbolji na natječaju ''Naša baština - spoj prošlosti i budućnosti''.
Drugog dana manifestacije u Kiseljaku je, u hotelu „Bank“, održan okrugli stol na kojem su izlaganja imali povjesničari, arheolozi i drugi znanstvenici, među kojima su bili i oni iz Akedemije nauke i umjetnosti BiH, Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zavoda za zaštitu spomenika, Zemaljskog muzeja te dvaju franjevačkih samostana.
Uvečer su, prije zatvaranja manifestacije, dodijeljene povelje najzaslužnijim za očuvanje kulturnog naslijeđa, a ovogodišnji dobitnici su dva franjevačka samostana, Fojnica i Kreševo, Akademija nauka i umjetnosti BiH te prof. dr. Lejla Nakaš sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
"Mnogo je razloga zbog kojih smo se odlučili da domaćin ovogodišnje manifestacije budu općine Lepeničke doline. Ovo je uistinu područje bogato kulturnim i povijesnim spomenicima. Želimo da ih što više ljudi vidi, da ih predstavimo široj javnosti, i naravno sačuvamo za buduće naraštaje. Čuvajući ovo naše vrijedno kulturno i povijesno blago razvijamo i turističke potencijale ovo kraja koji su veoma značajni", istaknula je ministrica Zora Dujmović.
Vijeće Europe je 2018. godinu proglasilo Europskom godinom kulturne baštine, a slogan je "Naša baština: gdje se prošlost susreće sa budućnošću". "Dani evropskog naslijeđa" održavaju se od 1991. godine, a manifestaciju je osnovalo Vijeće Europe uz potporu Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom naslijeđu.
Den 01Den 02Den 04Den 05Den 06Den 07Den 08Den 09Den 10Den 11Den 12Den 13Den 14Den 15Den 16Den 17

IZBOR ZA NAJBOLJE DVORIŠTE

izborzanajdvoriste

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Srpanj 2019
N P U S Č P S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png