opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Gledajući u daleku povijest, veza između Kreševa i Dubrovačke Republike, a kasnije i Konavala, seže još u 15. stoljeće. U starom gradu Dubrovniku i dan danas stoje brave iskovane vrijednim rukama kreševskih majstora kovača, koje datiraju iz tih davnih vremena. Zahvaljujući pojedincima, a među njima i  fra Ivanu Kramaru, gvardijanu samostana sv. Vlaha u Pridvorju i policijskom kapelanu, ta veza se održava i danas.
Kramar 5Naime, u organizaciji fra Ive Kramara te Policijske uprave Dubrovačko- neretvanske i njenog načelnika Ivana Pavličevića, 8. rujna je u maloj dvorani samostana održan cjelovečernji koncert kreševske podružnice HKD-a „Napredak“ na kojem su nastupili mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem Marije Pervan, tamburaški sastav „Senjo“, koji predvodi Mladen Tomić, izvorna pjevačka skupina te Ivan Buljan i Marija Pervan kao solisti.
Posjetitelji su mogli čuti neke od starih napjeva iz kreševskog kraja i šire, koje je prikupio i za izvedbu prilagodio Ivan Buljan, student glazbene pedagogije pri Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ljubičice, i ja bi' te brala, Kiša pada, rosna trava, 'Ajde kući, gospoja, Grana javora, Urodila žuta kruška). Na repertoaru su se našle i neke novije, svima poznate pjesme, poput Ružo moja, Laku noć, svirači, Tebi, majko, misli lete, Jesi li čula, dušo, kao i neizostavna Pjesma o Kreševu Joze Penave.
Tamburaši su izveli Kreševsku dirliju, U srcu mome živiš ti i Otiš'o je otac moj polako, a Marija Pervan je, uz klavirsku  pratnju Ivana Buljana, otpjevala sevdalinke Stade se cvijeće rosom kititi i Kafu mi, draga, ispeci.
Publika je uživala u šarolikom programu, kojim su članovi kreševskog „Napretka“ pokušali dočarati bogatstvo i duh ne samo Kreševa nego i cijele Bosne i Hercegovine.
Kramar 1Kramar 2Kramar 3Kramar 4

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17