• PODSTRANICE

"Dani europskog naslijeđa" ove godine u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici

Federalno ministarstvo kulture i sporta organizirat će u Lepeničkoj dolini, odnosno u općinama Kreševo, Kiseljak i Fojnica, 12. i 13. rujna manifestaciju Dani evropskog naslijeđa "Spoj prošlosti i budućnosti".
Negra 1"Ove godine odlučili smo da pažnja bude usmjerena na vrijedne nacionalne i kulturno-historijske spomenike ovog kraja, koji predstavljaju raznoliko bogatstvo Lepeničke doline", izjavila je federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.  

Edukativni program "Mladi i naslijeđe" je važan segment ove manifestacije, u kojem su učestvovale brojne osnovne i srednje škole.

"Pristiglo je više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa o ovogodišnjoj temi konkursa „Naša Baština - Spoj prošlosti i budućnosti“. Na taj način učenici su pokazali da razmišljaju o naslijeđu koje ih okružuje, istražuju i uče o graditeljstvu i rukotvorinama. Važno je očuvati kulturno naslijeđe i prenijeti na buduće generacije", dodala je Dujmović.

U Franjevačkom samostanu svete Katarine u Kreševu bit će upriličeno otvaranje manifestacije, čiji će se sudionici moći upoznati, kako kaže općinski načelnik Renato Pejak, i sa osam nacionalnih spomenika koliko ih postoji na kreševskom području. 

"Zaista se imamo sa čim pohvaliti, te ćemo tokom dva dana manifestacije prezentirati ono što se možda ljubomorno čuvalo u arhivama i ladicama prošlosti", rekao je Pejak.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mušić Ramljak skrenuo je pažnju na bogatstvo nekropola sa stećacima i da je ova općina specifična po tome što je prvo znanstveno djelo, koje je uradila Akademija znanosti i umjetnosti BiH, upravo knjiga Lepenica

"Očekujem da će se na okruglom stolu, kao i drugim događajima staviti naglasak na očuvanje prirodnih bogatstava na području Lepeničke doline", kazao je načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Osim obilazaka značajnih mjesta u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici, bit će dodijeljene povelje zaslužnim pojedincima i insitucijama te diplome nagrađenim učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH.   
Održavanjem Dana evropskog naslijeđa Bosna i Hercegovina sa drugih 49 zemalja Evrope daje dopronos Evropskoj godini kulturne baštine, koju je proglasilo Vijeće Evrope.

Negra

IZBOR ZA NAJBOLJE DVORIŠTE

izborzanajdvoriste

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Srpanj 2019
N P U S Č P S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png