opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Članovi planinarskih društava "Vranica" iz Fojnice i "Bitovnja" iz Kreševa i ove godine su organizirali memorijalni pohod na Inač, u znak sjećanja na Džemala Bijedića, koji je u siječnju 1977. godine, zajedno sa suprugom Razijom i suradnicima, poginuo u zrakoplovnoj nesreći.
A 714
Sudionici tradicionalnog Memorijalnog pohoda "Džemal Bijedić" su jučer krenuli iz dva pravca (Fojnice i Kreševa) te po dolasku položili cvijeće na mjestu Bijedićeve pogibije na Inču.

Predsjednik Planinarskog društva "Vranica“, Eduard Jukić, kazao je da je pohod uspješno završen, a na Inač je, usprkos snijegu i hladnoći, stiglo oko 200 sudionika.
''Pohod na Inač smo uspješno završili te smo minutom šutnje i svako na svoj način odali poštu i prisjetili se Džemala Bijedića'', kazao je Jukić za Fenu.
Džemal Bijedić bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. Poginuo je vraćajući se iz Beograda u Sarajevo, nakon što je zrakoplov u kojem je putovao udario u brdo Inač u blizini Kreševa. U nesreći je poginula i njegova supruga te šest članova posade. 
A 713A 712

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17