opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U Zagrebu je u petak uvečer pred nešto više od 200 posjetitelja održan skup pod nazivom „Deževice u Zagrebu“. Riječ je o prvom zagrebačkom okupljanju Deževičana nakon rata, na koje su mnogi od njih doputovali iz raznih zemalja, kako bi ponovno osjetili atmosferu rodnog kraja, jer kako je kazano na skupu, kilometri nikad ne smiju biti izgovor.
A 880
Ovaj mali srednjobosanski raj, „Bosanski Lurd“, sa Zagrebom je povezao i sveti Jakov Markijski, talijanski fratar i vikar nekadašnje Bosanske vikarije. O Jakovu Markijskom je u Deževicama prije dvije godine održan i međunarodni znanstveni skup, a radovi sa skupa sabrani su u Zbornik, koji su u Tribini Grada Zagreba predstavili dr. sc. Slavko Slišković, profesor na KBF-u u Zagrebu i provincijal Hrvatske dominikanske provincije, dr. sc. Anto Barišić, profesor na KBF-u u Zagrebu te dr. sc. Milenko Krešić, profesor na KBF-u u Sarajevu i urednik Zbornika. 
Zbornik predstavlja prvu knjigu o fra Jakovu na hrvatskom jeziku, a tematski je podijeljen u četiri cjeline: društveno-političke i vjerske prilike u Bosanskom kraljevstvu u vrijeme sv. Jakova, velikani franjevačke opservacije, fra Jakovljevo djelovanje u Bosni te fra Jakov u svjetlu dominikansko-franjevačkih rasprava.
Kako je, uz ostalo, kazao deževički župnik don Marin Marić, Deževičani  se ponose svojim katoličkim i hrvatskim identitetom, što su dokazali i u Zagrebu, promoviravši ne samo svoje mjesto već i cijelu Lepeničku dolinu. Nazočnim se obratio i vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić.
Događaju su nazočili i predstavnici vlasti općina Lepeničke doline, crkveni vjerodostojnici iz BiH i Hrvatske, ali i brojni gosti, poput veleposlanice BiH u Hrvatskoj Renate Paškalj, predstavnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ureda zagrebačkog gradonačelnika te brojni drugi.
Večer je glazbeno upotpunio i Miroslav Škoro u pratnji Tamburaškog sastava „Tim“.
A 887A 885A 878A 879A 882A 883A 881A 886

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17