• PODSTRANICE

Kreševo predstavljeno na 13. Seminaru francusko-bosanskohercegovačke lokalne suradnje u Jajcu

Seminar na temu „Promocija turizma i valorizacija kulturno-povijesnog naslijeđa kao sredstvo lokalnog razvoja“, održan u Jajcu,  bio je prilika za sklapanje niza kontakata i promociju Kreševa, koje su predstavljali općinski načelnik Renato Pejak i voditelj turističkog ureda Općine Dalibor Sičanica.

280.jpg

Događaj je okupio više od 50 sudionika, predstavnika lokalne vlasti, kulturnih i turističkih radnika iz Francuske i BiH. Skup su  otvorili Claire Bodoni, veleposlanica Francuske u BiH, i Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

U prvom dijelu, u kojemu su predstavljeni aktualni primjeri lokalne suradnje Francuske i BiH, najprije su Mirela Marošlić iz Misije MFR u BiH i Jasmina Maslić, animatorica udruženja „Porodični ruralni edukativni centar Živinice“, predstavile projekt ruralnog razvoja, integracije i edukacije mladih Živinice – Chatte / PREC – MFR Rhone Alpes.

Sredstva unaprjeđenja suradnje na lokalnoj razini između Francuske i BiH prezentirala je Edith Harzic, voditeljica misije „Balkan“ u Izaslanstvu za vanjsko djelovanje lokalnih zajednica pri Ministarstvu vanjskih poslova i lokalnog razvoja Francuske. Ona je istaknula nekoliko alata, među kojima su i Forum za partnerstva za projekte te Francuski atlas za suradnju između gradova.

Drugi dio seminara bio je posvećen pozitivnim primjerima u promociji turizma i naslijeđa dvije zemlje.

Primjer Banja Luke u razvoju integralnog pristupa predstavila je Natalija Trivić, banjolučka načelnica odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku. O primjerima iz Travnika u cilju zaštite i valorizacije kulturno-povijesnog naslijeđa govorila je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku.

Sudionici seminara imali su priliku slušati i izlaganje o raznovrsnosti turističke ponude u ruralnom području regije Entre-Deux-Mers od Aurore Dalla Santa, direktorice Turističke zajednice te regije, koja broji 145 sela sa 137.000 stanovnika.

O aktualnom projektu „Diversifikacija ruralnih destinacija oko Sarajeva“  i aktivnostima na formiranju klastera na širem području Sarajeva govorila je Sarah Devisme, direktorica „Alterurala“, organizacije koja provodi projekt, a turističke potencijale Kreševa i rad Zavičajne udruge „Kreševski citrin“, partnera u projektu, predstavio je Dalibor Sičanica.

Lejla Hrelja, programska asistentica Ureda UNESCO-a u BiH,  izvijestila je o kulturnim politikama i strategijama u BiH. O francuskim primjerima povezivanja turističkih i kulturnih aktera bilo je riječi u izlaganju Marylise Ortiz, direktorice „Sites & Cities remarquables de France“.

Treći dio vizionarski je zamišljen kao izgradnja zajedničkih projekata, stvaranja mreže zajedničkih inicijativa bosanskohercegovačkih gradova u cilju zaštite i valorizacije naslijeđa.

Opći okvir uspostavljenih mreža suradnje  ili mreža u fazi nastanka na Balkanu oslikao je Jonathan Fedy, voditelj odjela za međunarodnu suradnju „Sites & Cities remarquables de France“.

Vrlo zanimljivo izlaganje o iskustvima „Hrvatske udruge povijesnih gradova“ imao je predsjednik te udruge i načelnik Klisa Jakov Vetma. On je kazao kako je Klis mudrom kulturnom i turističkom politikom, uz pomoć raznih hrvatskih i EU fondova, izgradio dva interpretacijska centra za posjetitelje, jedan s temom tvrđave i drugi s temom samog mjesta.

Moderatorica skupa bila je Catherine Palpant, ataše za suradnju Veleposlanstva Francuske u BiH.

Načelnik Općine Kreševo Renato Pejak imao je niz susreta sa sudionicima iz Francuske i BiH vezanih za kulturne, turističke i socijalne projekte.

 

279.jpg278.jpg

IZDVOJENI JAVNI NATJEČAJI

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Travanj 2018
N P U S Č P S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png