opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

UNESCO Global Geopark Idrija u suradnji s Regionalnim uredom UNESCO-a za znanost i kulturu u Veneciji organizirao je Radionicu globalnih geoparkova jugoistočne Europe. Radionica  je održana od 19. do 21. travnja u Idriji, a namijenjena je za promicanje zemalja i potencijala jugoistočne Europe, gdje postoji malo geoparkova ili ih upoće nema.

344.jpg

Nazočne su u  uvodu pozdravili Philiippe Pypaert, voditelj ureda UNESCO-a u Veneciji, Bojan Sever, gradonačelnik Idrije, Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za Idrija baštine, Bojan Režun, voditelj stručne skupine UNESCO Global Geoparka Idriji, i Marjutka Hafner, direktor slovenskog Nacionalnog povjerenstva za UNESCO.

Prvog dana predstavljena su iskustva uspješnih postojećih UNESCO Global geoparkova s područja jugoistočne Europe.  Njihova iskustva su prezentirani Ilias Valiakos (Lesvos Island, Grčka), Barnaba Korbely (Bakony-Balaton, Mađarska), Goran Pavić (Papuk, Hrvatska), Suzana Fajmut Štrucl (Karavanke Slovenija/Austrija), Bojan Režun (Idrija, Slovenija), Charalampos Fassoulas (Psiloritis, Grčka) te Alexander Andrasanu (Haţeg Rumunjska).

Drugi dan bio je posvećen potencijalnim područjima na kojim se se može uspostaviti geopark. Trenutačnu situaciju, očekivanja i problematiku iznijeli su sudionici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Rumunjske.

Naša zemlja je predstavljena film prezentacijom „Geostaze Kreševo“, a  prezentirali su je mr. Alojz Filipović i Dalibor Sičanica. Cilj prezentacije bio je pokazati bogato geološko, kulturno i prirodno naslijeđe Kreševa koji može biti vrijedan potencijal za razvoj lokalne zajednice.

Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ je 2009. godine objavila rad o geostazama, koji je i osnova prezentacije. Riječ je o početku razmišljanja o zaštiti geološke baštine Kreševa i okolice.

Film prezentaciju Geostaze Kreševo – mogućnost uključenja u geopark možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=pgZ1xmerjj0

Geopark je područje sa izraženom geološkom baštinom te strategijom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine na dobrobit lokalne zajednice. 

Europska mreža geoparkova je utemeljena 2000. godine, a čine je 60 geoparkova, dok mrežu UNESCO globalnih geoparkova čini 119 geoparkova iz 33 zemlje. Ciljevi organizacije su promocija geološke baštine, zaštita geološke raznolikosti, i podupiranje ekonomskog razvoja teritorija geoparkova te ponajviše razvoj turizma.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17