opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Ovih dana tiskan je novi roman našeg sugrađanina Ante Stanića. 
445
Roman pod naslovom Život ispostavlja račune izdala je Štamparija Fojnica, a uredio ga je Vlado Kudić

Roman nas vodi nas u svijet poroka i lažnih ideala. Glavni lik romana, Peter Bergkvist, dječak iz poštene radničke obitelji, iz Umea, grada na sjeveru Švedske, prvi džeparac zarađuje već u četrnaestoj godini života, radeći kao dostavljač rublja u kemijskoj čistionici. Ubrzo upada u ralje kriminala, pada pod utjecaj novca, radeći kao sitni diler. Završava u zatvorskoj samici, ali - kako to obično biva tamo gdje vlada novac, a ne Bog - Peter upada u bezdan i tone sve dublje.

Zasljepljen moći novca, kasno uviđa da je cijeli svoj život nosio krunu bijednika, ne kralja, čime se smatrao.

U zatvorskoj ćeliji prvi put u ruke uzima Bibliju. Vođen retcima Svetog pisma, produhovljuje se i shvaća da je Bog kruna kojoj je trebao težiti, jer mu novac nije osigurao spokoj. Imao je četiri supruge koje su ga iskoristile i pokrale,  petero djece koja svoj život žive daleko od njega. Cijelog života gledao je smrt u očima ljudi kojima je prodavao drogu. Očajnički je težio višemu, išao ka  tronu, gledajući visoko, a pao nisko. Prekasno je spoznao da je duševni mir najvažniji za život, a njega su nosale strasti koje mu nisu dale mira. Za sve je krivio roditelje, posebno majku, zato što mu nisu ugradili u srce vjeru i vjerovanje i upoznali ga sa stvarnim vrijedostima života.

Ovo je priča koja će mnogima spasiti život. Naime, nikome od onih koji budu čitali roman, a nisu ovisnici o narkoticima, nikada neće na um pasti da uzmu drogu. Čitajući roman naići će na strašna i tužna umiranja likova prijatelja i poznanika glavnog junaka romana. Čitatelj će dobiti odbojnost od droge i od narkotika uopće.

(Iz recenzije)

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17