opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U „Napretkovom“ domu u Kreševu promovirana je knjiga Povijesno zaživljavanje i značenje tambure za narod kreševskog kraja.

 
531

Autor knjige je Mladen Tomić, a radi se o njegovog magistarskom radu na studiju glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

Na početku promocije nazočnim se obratila Ružica Franjčević, predsjednica kreševske podružnice „Napretka“, izdavača knjige, koja je, uz ostalo, naglasila važnost knjige za buduće naraštaje, posebno za one koji se bave glazbom.

Autor je kazao kako je knjiga pisana kronološki, od definicija i opisa tambure, preko njenih funkcija i uloge u kulturnoj i općoj povijesti kreševskog kraja, pa do pregleda tamburaških i srodnih sastava koji su tu djelovali. Tu su i brojni notni zapisi pjesama vezanih za kreševski kraj te opis pojedinih običaja usko vezanih za glazbeno naslijeđe. Knjiga je bogato ilustrirana starim fotografijama.

Nazočnim se obratila i Marina Šimić, recenzentica i lektorica knjige, koja se prisjetila i autorovih školskih dana, a posebno je naglasila etnološku vrijednost djela.

Moderator promocije bila je urednica knjige Ana Franjčević, koja je autoru značajno pomogla u prikupljanju i oblikovanju materijala, dok su u glazbenom dijelu programa izvođenjem starih kreševskih napjeva nastupili tamburaški sastav „Senjo“, koji vodi upravo Mladen Tomić, te Mješoviti pjevački kreševske podružnice "Napretka" pod ravnanjem Marije Pervan
530
529

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17