• PODSTRANICE

Okrugli stol na temu važnosti savjetovanja i financijske edukacije iz perspektive ombudsmena i financijskih savjetnika

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, u suradnji s Uredom ombudsmena za bankarski sustav u sastavu Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBA) i Ombudsmenom za bankarski sektor u sastavu Agencije za bankarstvo Republike Srpske (ABRS), održala je u Sarajevu okrugli stol na temu važnosti savjetovanja i financijske edukacije iz perspektive ombudsmena i financijskih savjetnika.
Opširnije...
Okruglom stolu prisustvovalo je

U Srednjoj školi "Kreševo" realiziran projekt „Izrada CNC stroja za potrebe praktične nastave“

Zahvaljujući financijskoj potpori Vlade Republike Hrvatske, točnije Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u iznosu od 18.000 kuna, u Srednjoj školi „Kreševo“ realiziran je projekt „Izrada CNC stroja za potrebe praktične nastave u školi“. Sredstva su dodijeljena temeljem Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore

Veliki pomaci na proširenju mreže javne rasvjete

Tijekom 2019. godine mreža javne rasvjete na području naše općine proširena je za oko 5000 metara.
Opširnije...
U ovoj godini na izgradnji javne rasvjete rađeno je u većem broju naselja. Tako je u Kreševu rasvjeta postavljena u Širišnjaku, s istim vodom osvjetljen je Kotarac, kao i svi dijelovi Lipe. U Crnićima je postavljena uz lokalnu cestu između tog sela i Rakove

Mateo Kordić četvrti na svijetu

Na 8. svjetskom prvenstvu u tradicionalnom karateu član kluba "Zanshin" Kreševo i reprezentacije BiH Mateo Kordić osvojio je četvrto mjesto u kategoriji kadeta.
Opširnije...
Natjecanje je održano od 1. do 3. XI. u dvorani „Glaspalast“ u  Sindelfingenu kod Stuttgarta, a organizirali su ga Fudokan karate akademija Njemačke i domaćin, Karate klub „Karl-Hans König“. Sudjelovalo je oko 2400 karatista iz više od 50 država.

Nogometni veterani iz Baranje u Kreševu i Kiseljaku

Iako je rezultat bio najmanje važan, susret nogometnih veterana Baranje s domaćinima, veteranima Kiseljaka i Kreševa, završen je pobjedom domaćina. Za uvjerljivu pobjedu domaćina rezultatom 7:4 najzaslužniji je Vjekoslav Buzuk koji je postigao čak tri zgoditka.
Opširnije...
Nakon Kiseljaka, veterani Baranje boravili su i u Kreševu, gdje im je dobrodošlicu poželio općinski načelnik Renato Pejak. Potom su gosti iz Baranje otišli

Položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima

U sklopu obilježavanja Dušnog dana, pred spomenik na Trgu fra Grge Martića položeni su vijenci u znak sjećanja na poginule branitelje s područja naše općine koji su svoje živote položili za opstanak Hrvata na ovim područjima.
Opširnije...
Vijence su položili predstavnici Općine Kreševo, Oružanih snaga BiH te  općinskih podružnica udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i Drago Smoljo, predsjednik županijske Udruge

Poziv na Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o ugostiteljstvu FBIH

Zaključkom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH broj: 02-02-196/18 od 20.04.2018.godine kao i Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH broj: 01-02-196/18 od 30.09.2019.godine zadužena je Vlada Federacije BiH kao predlagač, odnosno Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao obrađivač Zakona da u roku od 60 dana organizuje i provede javnu raspravu s ciljem izrade Prijedloga Zakona o ugostiteljstvu Federacije BiH.

Srušena stara zgrada u Orunju

Ovih dana je obavljeno rušenje i uklanjanje dotrajalog ruševnog objekta u Orunju u vlasništvu Općine.
Opširnije...
Radi se o nekadašnjoj stambenoj zgradi koja se odavno ne koristi, a predstavljala je opasnost za ljude i okolinu. Nakon rušenja i uklanjanja materijala, zemljište na kojem se nalazila zgrada sanirano je.
Radove je financirala Općina, a obavilo poduzeće "TG Niskogradnja" Kreševo.
Opširnije...Opširnije...Opširnije...

Sastanak predstavnikaHrvata središnje Bosne s čelnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Nakon što su nazočili svečanom početku radova na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Nikola Mažar, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić te savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH Žana

Kreševljaci u Osijeku, Vukovaru i Iloku

Kreševski župnik i gvardijan fra Josip Tomas je, u suradnji s predsjednicom  kreševske podružnice HKD „Napredak“ Ružicom Franjčević, organizirao posjet kapucinskom samostanu i crkvi sv. Jakova u Osijeku. Posjet je inicirao gvardijan spomenutog samostana fra Anto Pervan.
Opširnije...
U Slavoniji su najprije posjetili Vukovar i Ovčaru, kako bi odali počast žrtvama Domovinskog rata i pomolili se na Memorijalnom groblju. Nakon Vukovara,

Na Gradu obilježen spomendan kraljice Katarine

Jučer je na srednjovjekovnom Gradu (Bedemu) iznad Kreševa slavljena  sveta misa u čast posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača.
Opširnije...
Kraljica Katarina umrla je 25. X. 1478. godine u Rimu, gdje je, u franjevačkoj crkvi Aracoeli i pokopana.
Uza zidine srednjovjekovnog Kreševa je, na inicijativu pokojnog fra Stjepana Buljana, sagrađena zavjetna kapelica pred kojom se svake godine na dan Kraljičine smrti slavi

Obavljeno drugo ovogodišnje poribljavanje vodotoka

Danas su članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Kreševo“ obavili drugo ovogodišnje poribljavanje vodotoka na kreševskom području.
Opširnije...

Proljetos je, prigodom prvog poribljavanja, riblja mlađ ubačena u Vranački i Kojsinski potok, Rakovčicu i Crnu rijeku, a sada i u Kreševčicu.
Ukupno je u vodotoke ubačeno 15 tisuća komada potočne pastmke dužine od četiri do 10 centimetara.
U poribljavanju je sudjelovao i općinski načelnik Renato Pejak, i sâm strastveni ribolovac i član USR „Kreševo“.
Opširnije...Opširnije...Opširnije...Opširnije...Opširnije...

Karatisti uspješni u Varešu

U subotu je u Varešu održan VII. Karate kup Vareš, na kojem su, u konkurenciji više od 200 natjecatelja iz 15 klubova, sudjelovali i članovi karate kluba "Zanshin" Kreševo.
Opširnije...
U seniorskoj konkurenciji Ivica Trogrlić osvojio je tri srebrene medalje, a srebrom i broncom su se u juniorskoj konkurenciji okitili Marta Lepan i Haris Boja.
Najviše medalja osvojili su kadeti. Tako je Sanja

U petak promocija knjige Almira Vrebe

U petak, 25. X., s početkom u 19 sati, u „Napretkovom“ domu u Kreševu bit će predstavljena knjiga Muzička kultura - tradicija i naslijeđe u SBK/KSB  autora Almira Vrebe.
Opširnije...
Almir Vrebo rođen je 1971. godine u Bugojnu. Već u ranom djetinjstvu pokazuje interes za glazbom muzikom pa uporedo s osnovnim obrazovanjem završava osnovnu glazbenu školu u Bugojnu, zatim srednju glazbenu

Održan planinarski pohod Lisin - Lisin, otkriven spomenik Zoranu Šimiću i otvoren bivak nazvan po njemu

Članovi Planinarskog društva „Bitovnja“ prošlog su vikenda organizirali tradicionalni pohod na relaciji Lisin – Lisin, a pohod od ove godine nosi naziv po istaknutom članu i dugogodišnjem predsjedniku Društva Zoranu Šimiću Joji.
Opširnije...
U pješačenju od Lisina na Bitovnji do Lisina na Inču sudjelovalo je nekoliko desetaka planinara. Tom prigodom je ispred planinarskog doma Društva na Lopati otkriven spomenik Zoranu Šimiću,

2. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje 2. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2019. godinu.
Opširnije...
Objavljen je 2. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2019. godinu.
U

Kreševski osnovci i srednjoškolci na svehrvatskoj smotri "Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje" u Kutini

Učenici Srednje škole „Kreševo“, Matea Grubešić, Mia Marić i Mateo Knežević, u pratnji profesorice Željke Gujić, te učenici Osnovne škole „Dr. Boris Ćorić“ Kreševo, Leona Barešić, Tea Tomić i Jakov Jukić, u pratnji ravnatelja Drage Lalića i učiteljice Marije Kujundžić, sudjelovali su na svehrvatskoj smotri „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“, održanoj jučer u Kutini. 
Opširnije...
Osim što su

Završen 16. Sajam kristala

Proteklog vikenda je u predvorju zgrade Osnovne škole „Dr. Boris Ćorić“ održan 16. Sajam kristala.
Opširnije...
Sajam, jedini takav u našoj zemlji, organizira Zavičajna udruga „Kreševski citrin“, a ove godine sudjeluje pedesetak izlagača iz većeg broja država.
Na Sajmu se mogu pogledati i kupiti brojni kristali koji u Kreševo svake godine stižu doslovno iz cijelog svijeta. Kao i uvijek, Sajam su

Novi predsjednik HKD-a "Napredak" prof. dr. Nikola Čiča i dopredsjednik Josip Križanović u posjetu kreševskoj podružnici

Novoizabrani predsjednik HKD „Napredak“ prof. dr. Nikola Čiča i dopredsjednik Josip Križanović posjetili su Kreševo i ovdašnju podružnicu Društva.
Opširnije...
Čiča i članovi Upravnog odbore kreševske podružnice „Napretka“ razmijenili su informacije o planovima djelovanja Društva i Podružnice, pokušavši naći prostor za usklađivanje aktivnosti.
Prethodna uprava Društva po općeprihvaćenom gledanju nije imala dovoljno sluha za suradnju s podružnicama, što će novi čelnici

U Kreševu održana županijska smotra "Dana kruha i plodova zemlje"

U Kreševu je danas, na platou ispred zgrade Osnovne škole, održana županijska smotra „Dana kruha i plodova zemlje“.
Opširnije...
Smotru su zajednički organizirali Srednja škola „Kreševo“ i Osnovna škola „Dr. Boris Ćorić“, a sudjelovalo je 19 osnovnih i 12 srednjih škola s područja naše županije, kao i polaznici kreševskog dječjeg vrtića „Radost“.
Obratili su im se i zaželjeli dobrodošlicu ravnatelji kreševskih

Narednog vikenda 16. Sajam kristala

Zavičajna udruga "Kreševski citrin po 16. put organizira Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja.
Opširnije...
To je jedina manifestacija takve vrste u BiH i jedna od renomiranijih u regiji. Sajam svake godine posjeti oko 2000 zaljubljenika u kristale i minerale, a polovicu tog broja čine djeca školskog uzrasta. Na sajmu će i ove godine sudjelovati više od 50

Posjet članova župne zajednice iz Ližnjana u Istri

Kreševo su danas posjetili članovi župne zajednice Ližnjan kod Pule.
Opširnije...Najprije je 35 Ližnjanaca u tajne potkivanja jajeta uputio Stjepan Biletić, a onda su se, kroz šetnju čaršijom do samostana, ukratko upoznali s poviješću i prošlošću Kreševa. Crkvu i samostanski muzej pokazao im je fra Ivica Korčanin, nakon čega su u svetištu „Pod špiljom“, zajedno s vlč. dr. Mirkom Šimićem,

IZBOR ZA NAJBOLJE DVORIŠTE

izborzanajdvoriste

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Studeni 2019
N P U S Č P S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png