opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Cilj posjeta bio je vidjeti tamošnju Hišu mineralov (Kuću minerala) te Muzej premogovništva Slovenije (Muzej ugljena Slovenije), budući da postoji ideja da se i u Kreševu naprave kuća minerala i muzej rudarstva. Općina je zainteresirana za realizaciju takvih projekata, pa je u Velenje išao i načelnik Radoje Vidović, dok je Milo Jukić u Velenju boravio najprije ljetos, na "Lirikonfestu", književnoj manifestaciji koja okuplja pjesnike iz petnaestak država od Litvanije do Makedonije, gdje je dobio festivalsku "Nagradu kreativnih događaja", a potom i na 21-dnevnom rezidencijalnom književnom boravku.

U Hiši mineralov primio ih je njen utemeljitelj Jože Rihter, koji inače gotovo svake godine dolazi u Kreševo, na sajam minerala, kristala, fosila, poludragog i dragog kamenja. Jozo Puljić uručio je Rihteru kristal barita iz Vagnja, a potom su razgovarali o mogućnostima za uređenje jedne takve kuće u Kreševu. Kreševski citrini inače zauzimaju istaknuto mjesto u Rihterovoj zbirci, u kojoj ima oko 1200 kristala iz cijelog svijeta.

Poznati slovenski pjesnik Ivo Stropnik, voditelj "Lirikonfesta", uručio je posjetiteljima po primjerak Monografije Velenja, a potom su se zajedno zaputili u Rudnik ugljena, odnosno u Muzej premogovništva. Dvosatni obilazak podzemnog muzeja, koji mjesečno posjeti više od 4.000 osoba iz Slovenije i inozemstva, otvorio je neke nove vidike, a hoće li ideje o uređenju kuće minerala i muzeja rudarstva biti  realizirane, ovisit će, naravno, o mnogim faktorima.

  

  

  

  

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17