opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

ministarstvo

Zaštita „Povijesnog gradskog područja Kreševa“ bila je tema razgovora  kojeg su načelnik općine Kreševo Zdravko Miličević i pomoćnica načelnika za urbanizam, civilnu zaštitu, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, Zlatica Kuliš, vodili u Sarajevu (u dva odvojena susreta) s Lidijom Mićić, direktoricom Zavoda za zaštitu spomenika F BiH,  i Hankom Mušinbegović, pomoćnicom ministra Federalnog ministarstva za prostorno planiranje, i njenim suradnikom, arhitektom Fuadom Šumarem.

Općina Kreševo suočava se s ozbiljnim problemom očuvanja nacionalnog spomenika „Povijesnog gradskog područja Kreševa“. Stare kreševske kuće, koje su pod zaštitom države, u jako su lošem stanju, zbog starosti i trošnosti materijala od kojeg su napravljene. Zbog toga, te nemogućnosti njihove adaptacije, mlade generacije odlučuju se živjeti u njima samo u prijekoj potrebi. Te su kuće danas prazne ili u njima žive rijetki, uglavnom stariji mještani. Trajno je izgubljeno mnogo starih kuća. Također su iščezli ili nestaju stari zanati i poslovi po kojima su te kuće bile prepoznatljive. Problem nije samo graditeljske prirode nego mnogo dublji, jer iz tih kuća, ulica i stare jezgre - nestaje život. „Povijesno gradsko područje Kreševa“ nalazi se, nažalost, na „Listi ugroženih spomenika“, zbog „rušenja objekata u sastavu cjeline“.

Iako se Vlada F BiH obvezala osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, prezentaciju i rehabilitaciju ovog nacionalnog spomenika, kao i sredstva za izradu i provedbu potrebne prostorno-planske dokumentacije, ovaj posao ide sporo zbog nedostatka sredstava. Resorna ministarstva i ustanove su u nekoliko navrata pružale određenu pomoć, koja nije bila dostatna stvarnim potrebama.  

Direktorica Zavoda za zaštitu spomenika F BiH, kao i predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, izrazili su spremnost da pomognu u rješavanju problema zaštite „Povijesnog gradskog područja Kreševa“. Neki od narednih koraka bit će izrada situacijskog plana, točno definiranje zaštićenih zona, izrada regulacionog plana, te zajednički sastanak s predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

zavod1

Služba za civilnu zaštitu, urbanizam, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17