opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ posjetom Oberskoj pećini naredne subote organizira otvorenje sezone geostaza.

Okupljanje je ispred prostorija „Kreševskog citrina“ u Ulici fra Grge Martića (preko puta Osnovne škole) u 9 sati. Zainteresirani posjetitelji će moći razgledati izložbu minerala.
Prostorije „Kreševskog citrina“ nalaze se u dijelu Kreševa koji se naziva Gornje Čelo. To je dio stare jezgre Kreševa koja je zbog očuvane srednjovjekovne prostorne organizacije i stare arhitekture proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Na kratkoj dionici od dva kilometra mogu se vidjeti još tri nacionalna spomenika BiH: Franjevački samostan svete Katarine s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije, Rimski most, te stare kuće u Vrancima, starom selu rudara i kovača.
Oberska pećina od sela Vranci je udaljena dva kilometra, a put do nje vodi kroz šumu. Pored pećine protječe potok Kostajnica sa živopisnim kaskadama i vodopadima. Pećina je u osnovi prirodna formacija kojoj su konačan oblik dali srednjovjekovni i ostali rudari koji su tu rudarili. Unutar pećine vidljivi su tragovi rudarenja. Također, na cijelom prostoru Kostajnice moguće je pratiti tragove povijesnog rudarenja po zarušenim oknima, jalovištima i troskovištima. Ulaz u pećinu nalazi se na 740 metara nadmorske visine. Pećina je u drugoj polovici prošlog stoljeća proglašena zaštićenom prirodnom baštinom, a danas službeno predstavlja spomenik prirode BiH.
Nakon razgledavanja pećine, nastavlja se dalje uz potok i šumom, te makadamskim putem do „Citrin Housea“, kuće zavičajne udruge „Kreševski citrin“ na Zečevu, gdje će biti upriličen ručak i druženje. Povratak u Kreševo je oko 18 sati.
Oberska pećina - otvorenje sezone geostaza (cjelodnevna tura)
Datum: subota, 21.II.2015. godine
Pravac kretanja: Kreševo – Vranci – Oberska pećina - "Citrin House" – Kreševo
Polazak u 9 sati, povratak u Kreševo oko 18 sati
Promotivna cijena 10 KM (uključuje vodiča i ručak)
KONTAKT:
Zavičajna udruga „Kreševski citrin“
Jozo Puljić Kisa
063 134 518
Molimo da dolazak potvrdite najkasnije do petka, 20. veljače.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17