opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

S novom akademskom godinom u Kreševu je s radom počeo dislocirani studij glazbe pri Fakultetu prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Prvu godinu studija upisalo je 13 studenata iz svih krajeva BiH, a imaju mogućnost studirati opći smjer, crkvenu glazbu - orgulje, i instrumentalni smjer - harmoniku.

Danas upriličena svečanost otvaranja dislociranog studija u Kreševu okupila je čelnike Sveučilišta u Mostaru na čelu rektoricom s prof. dr. Ljerkom Ostojić, čelnike Općine Kreševo, kao i predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života Kreševa, središnje Bosne i BiH, ukratko, većinu zaslužnih za realiziranje ovog za Kreševo i središnju Bosnu izuzetno značajnog projekta.

Među prvima na popisu "krivaca" je Radoje Vidović, načelnik Općine Kreševo. Općina je, osiguravanjem materijalno-tehničkih uvjeta za izvođenje nastave te novčanom potporom studentima, dala svesrdnu potporu ovom projektu.

"Uloga Kreševa u kulturnom životu BiH kroz povijest je bila vrlo značajna. Vjerujemo kako ćemo ovim projektom vratiti tu ulogu i dati doprinos kulturnoj sceni središnje Bosne. Duboko sam uvjeren da je ovo povijesni dan za Kreševo i središnju Bosnu i hvala svima koji su pomogli otvaranje dislociranog studija glazbe, umjetnosti čiji je jezik univerzalan i prepoznatljiv u svijetu", kazao je, uz ostalo, Vidović.

U svome obraćanju zahvalio se na potpori političarima na čelu s Lidijom Bradara, predsjednicom ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije, kao i čelnicima Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektoricom Ostojić za koju je u šali kazao da se za projekt dislociranog studija zauzela "kao prava Kreševka".

"Cijelo Sveučilište kao i čelnici Kreševa imali su jedan cilj: otvoriti ovaj studij za kojeg sam uvjerena da će iškolovati svjetski priznate glazbenike, jer je uistinu malo mjesta poput Kreševa koja su ostavila tako dubok trag u povijesti i kulturi, pa i glazbenoj", istaknula je rektorica Ostojić.

Prof. dr. Mario Vasilj, dekan Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, ocijenio je projekt otvaranja dislociranog studija glazbe u Kreševu novim poticajem staroj glazbenoj tradicija koja postoji u Kreševu. Pritom je podsjetio kako je čuveni Stradivari za izradu svojih violina koristio javor mlječac iz kreševskog kraja.

"Posljednju violinu Stradivari je od javorova drveta s ovih prostora izradio 1736. godine. Uvjeren sam da ćemo otvaranjem dislociranog studija ponovno upaliti tada ugaslo svjetlo te da će ono vječno sjati", izjavio je prof.dr. Vasilj.

I ostali gosti, među kojima je bio i Josip Muselimović, glavni tajnik HAZU BiH, izrazili su uvjernje da će za 15-tak godina studij glazbe u Kreševu postati respektabilna ustanova čiji studenti će biti poznati diljem svijeta. Jedan od garanta ostvarenju ovakvih želja je i tajnik dislociranog studija u Kreševu, maestro mr. Frano Martinčević, svjetski poznat glazbenik kreševskih korijena. Garant je i prvi naraštaj studenata iz svih krajeva BiH. Jedan od njih je i Vedad Zulić iz Živinica, koji je glazbenom numerom na harmonici uljepšao svečanost, dok je njegov kolega Ivan Buljan, uz klavirsku pratnju maestra Martinčevića, otpjevao Pjesmu o Kreševu Joze Penave.

Među studentima je i Damjan Cvijanović iz Bugojna. Potječe iz obitelji sa šestoro djece, a kako su povratnici i roditelji nisu imali mogućnosti financirati njegov studij, u pomoć je pritekao ŽO HDZ BiH SBŽ koji će plaćati školarinu za Cvijanovića, potvrdila nam je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB.

Iduće okupljanje zvanica sa svečanosti otvorenja dislociranog studija glazbene umjetnosti u Kreševu najavljeno je na promociji prvog naraštaja studenata.

(A.P./M.J.)Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17