opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Mostarski "Dnevni list" objavio je članak o tradiciji potkivanja jaja u Kreševu. Prenosimo ga u cjelosti.

Jaje je simbol novog života, a potkova simbol sreće

Piše Mirela Tučić

U kotlini rječice Kreševčice ispod srednjovjekovne utvrde Bedem, u kojoj je stolovao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević i koja je bila posljednje utočište kraljice Katarine, smjestio se gradić Kreševo.

Kreševo se naglo razvija dolaskom rudara Sasa. Počinje prerada ruda i razvija se zanatstvo – kovačija. Proizvodi iz Kreševa kolali su po cijelom Balkanu pa i dalje. Već u srednjem stoljeću Kreševo se nadaleko pročulo po vještim kovačima koji su svoj obrt izdigli na umjetničku razinu.

Odmor za dušu

Kruna te kovačke vještine bilo je potkivanje jajeta. Uspjeh u potkivanju jajeta nekad je predstavljao potvrdu da je mladi kovač naučio kovački zanat, a danas čini tek jedan segment tradicije vezane za taj zanat. I dok je nekad to bilo veliko umijeće, danas je malo tko upoznat s ovom vrstom zanimanja. Tek rijetki ovu vještinu još uvijek održavaju živom. Jedan od njih je Krešimir Gabela, nastavnik matematike i fizike, kojem potkivanje jaja dođe kao odmor za dušu. Krešimir kaže kako se ovim hobijem bavi punih 10 godina, a potkovana jaja iz njegove radionice danas se nalaze na svim kontinentima svijeta.

“Jaje je oduvijek bilo simbol novog života i preporoda, a potkova je simbol sreće. U toj simbolici ima onog čemu čovjek stalno teži, a to je život u sreći, miru i blagostanju. Stoga je potkovano jaje idealan dar”, kaže ovaj umjetnik strpljivo nam pokazujući kako se potkiva jaje.

Potkivanje

“Da bih potkovao jaje, potrebno je izvršiti pripremu. Najprije odabirem jaja pravilnog oblika, ispraznim unutrašnjost jajeta i dobro ga isperem, izbušim 6 rupica kroz koje ću provlačiti čavliće. Izlijem potkovu koju treba dodatno pripremiti i tek tada potkivam jaje. Dodatne motive također izlijevam u pripremljene kalupe. Nekad su majstori pravili male potkove od željeza, no, posljednjih desetljeća one se, kao i čavli te drugi ukrasi, uglavnom prave od olova, koje je mnogo pogodnije za obradu, čime je čitav proces potkivanja jaja olakšan. Za sve ‘operacije’ potrebne da se jaje potkuje, nužne su posebno napravljene sitne alatke”, objašnjava Krešimir te naglašava kako je ovaj posao zanimljiv, ali iziskuje veliku preciznost i strpljenje. Naime, potkiva se ljuska jajeta koja je lomljiva i zbog manje nepreciznosti ljuska puca i jaje je nakon toga neuporabljivo. Prema Krešimirovim riječima, potkivanje jednog jajeta može se uraditi za 30 minuta.

Na svako jaje potkova

Objasnio nam je i kako se na svako jaje obvezno stavlja potkova. Mogu se dodati i drugi motivi poput grbova klubova, gradova, stranaka, loga tvrtki, vjerskih simbola…, no nikada sami bez potkove.

Kreševo je danas jedini grad ne samo u BiH, već i šire, u kojemu tradicija potkivanja jaja još živi. Zanimljivost vezana uz tradiciju potkivanja jaja je da se nijedan kovač u Kreševu nije mogao oženiti ako nije znao potkovati jaje. Ako mladić, kovač, nije znao potkovati jaje, to je značilo kako nije dobar majstor, a ako nije dobar majstor, neće moći ni uzdržavati svoju obitelj.


Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17