opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

nac.jpg

 

U Kiseljaku je u ponedjeljak ponovno održan sastanak na temu zagađenja vodotoka na području općina Kreševo i Kiseljak. Ovoga puta, na inicijativu načelnika Mišurića-Ramljaka pozvani su i predstavnici Općine Kreševo, predsjednici klubova Općinskog vijeća Kiseljak te predstavnici ministarstva gospodarstva i ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva KSB.

Naime, nakon intenzivirane suradnje i komunikacije predstavnika Općine Kiseljak i Kreševo s federalnim vodoprivrednim inspektorom, na obostranu inicijativu je sazvan ovaj sastanak sa svim nadležnim službama i institucijama kako bi se barem donekle evidentirali glavni problemi u nedostatku rješenja i borbe sa zagađivačima koji već godinama ugrožavaju dvije i više općina.

Ispred Federalne uprave za inspekcijske poslove nazočilo je nekoliko predstavnika uključujući glavnog vodnog inspektora Mirsada Smailagića.

 

zagadjenje_sast_inspekt.jpg

 

Kao glavni problem, ali ne i jedini, barem kada je u pitanju zagađenje vode odnosno rijeka, evidentiran je kreševski kamenolom odnosno tvrtka BFS.

Predstavnici Općine Kreševo, načelnik Renato Pejak i predsjednik Vijeća Mirsad Beganović, istaknuli su nezadovoljstvo organa vlasti ali i mještana te probleme koje isti u brojnim naseljima imaju. Međutim, stav je, kako njih tako i predstavnika Općine Kiseljak, da nikome nije u cilju ukidati radna mjesta ni zatvarati firme no da se zakon, kada je riječ o zaštiti okoliša mora poštovati.

A upravo su zakonski i podzakonski akti problem kada je u pitanju i ova problematika, s čime se suočavaju i nadležna inspekcijska tijela. Naime, brojni su nonsensi, istaknuli su na sastanka i sa kantonalne ali i federalne razine, kada je u pitanju kažnjavanje tzv. zagađivača. Nekima je jednostavno isplativije plaćati kazne nego uložiti u odgovarajuće mehanizme zaštite, a da sustav apsolutno ne funkcionira dokazuje informacija da određena eksploatacijska ležišta kamenoloma rade i nakon pečaćenje rudarske inspekcije.

Nadalje, samo eksploatacija je sporna jer kako su naveli predstavnici Ministarstva gospodarstva, koncesije se ne plaćaju, te iste u svrhu istraživanja traju i po 10 godina. S druge strane, ionako mali, općinski proračuni bivaju oštećeni, a problemi sa zagađenjem počinju i uglavnom ostaju na lokalnoj razini. Tako su u Kreševu prije dvije godine održavani i prosvjedi, a slično je najavljivano i na sjednicama Općinskog vijeća Kiseljak.

Ipak, da usprkos svim pravosudnim i zakonskim izazovima inspekcije ipak ne rade svoj posao do kraja, dokazuju i dugogodišnje pritužbe Općine Kiseljak i Općine Kreševo, točnije Službi za civilnu zaštitu (uz brojne druge Službe, pritužbe građana i nevladinih organizacija) koje su pak ostale bez adekvatnog odgovora.

Ovaj sastanak je početak rješavanja ovog problema i izraz spremnosti vlasti dviju općina ali i odgovornih ljudi viših razina da se stane u kraj zagađivačima te skrene pažnja na rupe u sustavu zahvaljujući kojima isti godinama djeluju.

 

IMG-ac1842be99d7f3c5a43400c577ec968b-V.jpg

 

IMG-0714379149a2849d9421752647121afd-V.jpg

 

IMG-8bbfef8abac0ca1538a8f435b7532491-V.jpg

 

IMG-ab935adb35a3c9ce17898afc68715baf-V.jpg

 

 

 

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17