opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

221692072_232222418760914_4927449869937109339_n.jpg

 

U suradnji Općine Kreševo i Planinarskog društva Bitovnja u tijeku je postavljanje umjetne stijene na dvoranu Osnovne škole, koja omogućuje daljnji rast i razvoj sporta u Kreševu i okolici, a mala škola alpinizma će dati svim učesnicima odličnu dozu zabave i savladavanja početnih vještina. Nastavnici tjelesne kulture će se dodatno obučiti i ova stijena će biti dostupna svima tijekom cijele godine. Glavno obilježje sportskog penjanja je kratki penjački smjer raznih težina. Mladim generacijama ova aktivnost otvara još jednu priliku za aktivan i zdrav način života. Nadamo se da će novoizgrađena stijena privući i profesionalne penjače, ali i rekreativce u ovaj izrazito atraktivan sport koji diljem svijeta privlači sve više zanimanja. 

U sklopu ovogodišnjeg 3fok festival u Kreševu se organizira i besplatna mala škola alpinizma i savladavanje osnova penjanja na umjetnoj stijeni za djecu i mlade od 3 do 16 godina. Svi učesnici bit će raspodjeljeni prema dobnim skupinama. Mala škola alpinizma će se održati na platou Osnovne škole ''dr. Boris Ćorić'' 30.07. 2021. sa početkom u 17:30 sati.

Istraživanja pokazuju da sportsko penjanje pridonosi pravilnom rastu djece i mladih, pokazao se kao dobra terapija kod bolova u leđima, a postoje i nalazi koji pokazuju i svoj psihoterapijski učinak. Iz dosad navedenog može se zaključiti da sportsko penjanje pridonosi čovjekovom zdravlju, održavanju fizičke kondicije te potiče razvijanje čitavog niza kvaliteta važnih u različitim aspektima života.

Penjanje je složen sport, ali prikladan svim uzrastima. Izvrstan je za djecu jer gradi samopouzdanje, potiče kreativnost djeteta, poboljšava njegovu snalažljivost u prostoru. Sportsko penjanje također pozitivno djeluje kod leđne muskulature te smanjuje probleme s nepravilnim držanjem kralježnice te se primjenjuje kao rehabilitacija kod raznih neuroloških, reumatoloških i ortopedskih oboljenja.

 

Mala škola alpinizma i savladavanje tehnika na umjetnoj stijeni izuzetno je sigurna aktivnost za sve učesnike, a vršit će se pod nadzorom vrhunskih stučnjaka i licenciranh trenera Extreme Sports Cluba Scorpio.

Inače, ovaj olimpijski sport je predstavljen na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, a od sada će tokom cijele godine biti dostupan i u Kreševu.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17