opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Sveta Katarina je u Kreševu stoljećima, osim kao zaštitnica samostana, slavljena i kao zaštitnica župe Kreševo. Na sastanku svih franjevaca kreševskog samostanskog područja, održanom 16. studenog 1961., kome je nazočio i tadašnji provincijal Bosne Srebrene fra Vjekoslav Zirdum, jedna od točaka dnevnog reda bio je i izbor novog patrona župe.
akresevo a1a

Prijedloga je bilo nekoliko. Tako je tadašnji gvardijan fra Alojzije Misilo predložio da glavni patron bude Srce Isusovo, a pomoćni sveta Katarina, fra Stjepan Buljan se opredijelio za najpopularnijeg narodskog sveca, svetog Antu, dok je fra Jozo Petrov, budući da je Kreševo oduvijek slovilo kao radničko mjesto, bio je za to da nas čuva i štiti sveti Josip Radnik. Fra Ivo Mrkonjić kazao je kako u našoj zemlji ima mnogo crkava s istim patronom, zbog čega je na određene blagdane teško dobiti svećenike za ispomoć. U skladu s tim predložio je da se za patrona odredi „neki svetac koga nema ni jedna crkva u nadbiskupiji“. Za Veliku Gospu založio se fra  Karlo Katavić, dok je fra Krunoslav Misilo bio za to da se za patrona uzmu Velika Gospa ili Mala Gospa.
„Velika je i jaka tradicija štovanja Majke Božje ovdje u Kreševu od najstarijih vremena. Postoje historijski i spomenički dokumenti iz prošlih stoljeća o posebnom štovanju Majke Božje ovdje u Kreševu, kao i obavljenoj specijalnoj posveti Kreševa Gospi“, kazao je, uz ostalo, fra Krunoslav.
Konačna odluka na sastanku nije donesena, ali iz kasnijih samostanskih ljetopisa vidimo da je stvar u međuvremenu riješena.
Inače je na spomenutom sastanku razgovarano i o izboru nacrta za novu, današnju crkvu te o mjestu njene gradnje (jer je bilo i drugačijih viđenja o tome), izboru građevinskog odbora i načinima prikupljanja sredstava za gradnju.



Milo Jukić

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17