opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

U kreševskoj samostanskoj i župnoj crkvi svečano je proslavljen blagdan svete Katarine Aleksandrijske, Djevice i Mučenice.
Katt 7
Svetu misu je, uz sudjelovanje nekoliko desetaka svećenika iz raznih krajeva BiH, predmolio fra Josip Mrnjavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.
On je u propovijedi govorio o životu svete Katarine, naglasivši kako nam ona, zaštitnica filozofa, teologa, učitelja i branitelja vjere, može biti primjerom kako i kamo trebamo usmjeriti život. Kreševo je, kazao je, bilo mjesto odakle je započelo suvremeno franjevačko obrazovanje, budući da je franjevačka gimnazija, prije konačnog preseljenja u Visoko, utemeljena upravo u kreševskom samostanu. Nakon mise se slavlje nastavilo kolom u na platou iznad samostana.
Tijekom mise je ispred oltara bio izložen kip svete Katarine, jedan od najstarijih simbola samostana. Kreševski ljetopisac fra Franjo Bogdanović, opisujući katastrofalni požar u samostanu na Uskrs 1765. godine, navodi kako je „štatuu (kip) i pervaz pozlaćen koi okolo bijaše“ od vatre spasio izvjesni Stjepan, majstor, „bivši šizmatik“.
Sveta Katarina Aleksandrijska bila je, prema predaji, mlada lijepa Egipćanka u koju se zaljubio aleksandrijski upravitelj Maksimin Daja. Nakon što ga je odbila, pokušao ju je pridobiti s pomoću 50 filozofa, a kad ni to nije pomoglo, dao je načiniti kotač s bodežima na kojem ju je naumio sasjeći. Nakon što se mučilo raspalo, odvedena je izvan grada gdje joj je odsječena glava. U blizini mjesta na koje su, prema legendi, Katarinino tijelo odnijeli anđeli, na Sinaju, sagrađen je njen samostan koji i danas postoji.
Katt 5Katt 10Katt 6Katt 9Katt 11Katt 12

Fotografije artinfo.ba

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17