opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ jučer je, u suradnji s „Alteruralom“ i njihovim partnerima „Eurogites“, PD „Vranica“ i Udrugom žena „Strica-Zarudje“, u restoranu „Stari ribar“ uspješno organiziralo svečano zatvaranje projekta za razvoj ruralnog turizma na široj periferiji Sarajeva. Projekt je financiran sredstvima Europske unije.
Citt 1Na početku je prikazan kratki dokumentarni film o aktivnostima projekta, kroz koji je prezentirana stvarna slika o ruralnom turizmu u središnjem dijelu BiH. Udruge su predstavile kompletirani rad, ostvaren kroz promociju, tehničke radionice i studijske posjete, te je istaknuta važnost suradnje nevladinog i vladinog sektora. Predstavljene su nove brošure i karte koje opisuju četiri tematske rute: najljepša sela, proizvođači spore hrane za kupovinu autentičnih domaćih proizvoda, deset laganih obiteljskih pješačkih staza i jednostavnih biciklističkih staza na sjevernim sarajevskim planinama.

Projekt je trajao tri godine, počevši od rujna 2016. godine, a proveden je u sedam općina na širem području Sarajeva: Kreševo, Fojnica, Vareš, Ilijaš, Sarajevo Stari grad, Sarajevo Centar i Istočni Stari grad.

Svečanost je otvorio Renato Pejak, načelnik općine Kreševo. On je, poput svojih kolega, načelnika općina Vareš i Fojnica, Zdravka Maroševića i  Sabahudina Klisure, podsjetio na važnost međusobne suradnje i značaj ruralnog turizma kao jednog od generatora ruralne ekonomije u BiH.

Prisutnost Europske unije kroz ovakve projekte pomaže lokalnoj zajednici da usmjeri već postojeće potencijale u održivi razvoj i nove oblike ekonomskog organiziranja.

Među sudionicima, kojih je bilo više od 50, bili su prisutni i predstavnici EU u BiH  Gianluca VanniniAjša Adrović-Bešlagić. U programu izlaganja riječ su imali svi projektni partneri,  Miro Matošević, direktor Turističke organizacije SBK/KSB, predstavnik Turističke organizacije Istočno Sarajevo Predrag Lopatić te Dragan Đerić, vlasnik seoskog domaćinstva "Hotel Promaja". Na kraju programa gostima se obratio i Hamid Kujraković, kuharski šef i trener uključen u projekt.

Događaju su prisustvovali dizajneri, treneri, volonteri, vlasnici seoskih domaćinstava i seoskih gostionica. i drugi akteri uključeni u projekt.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 205.832 eura, a od čega je Europska unija osigurala 184.832 eura.

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17