opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Da se tradicija može čuvati na različite načine, pokazali su i radnici tvrtke „Metalos“ d.o.o., koji su Kreševkama i Kreševljacima na originalan način čestitali ovogodišnji Uskrs.
zJaje 3

Naime, iznad ulaza u prostorije poduzeća dan porije Uskrsa "osvanulo" je veliko potkovano jaje, vrhunac kovačkoga umijeća i stoljetni simbol kreševskoga kraja. Uspjeh u potkivanju jajeta nekad je predstavljao potvrdu da je mladi kovač naučio kovački zanat, a danas čini tek jedan segment tradicije vezane za taj zanat. Danas tu vještinu zna svega nekoliko pojedinaca, za razliku od nekadašnjeg vremena kad su se – po predaji – potkivanje jajeta, na jedan način, kazano suvremenim rječnikom, predstavljalo „maturski rad“ za stjecanje zvanja majstora.

Kad bi se šegrt toliko usavršio da je znao samostalno potkovati jaje, to bi – ako je već svladao standardna kovačka znanja – ujedno značilo da je završio kovački zanat. Potkovano jaje šegrt bi obično stavljao na prozor u prizemlju vlastite kuće. Time bi svima koji prolaze stavljao do znanja da je postao kovački majstor, a to je ujedno bio i znak da je šegrt – sada već majstor – sposoban za izdržavanje obitelji. Narodna predaja također tvrdi da se kovač koji nije znao potkovati jaje teško mogao oženiti, jer je to značilo da nema dovoljno umijeća i da svojim radom neće uspjeti izdržavati obitelj. Naravno da potkivanje jaja nijednom kovaču nije bila osnovna djelatnost, nego su majstori potkivali jaja iz želje za dokazivanjem, uglavnom nakon radnog vremena.

Najjednostavnije objašnjenje želje da se potkuje jaje, uz dokazivanje umijeća, nalazi se u samim simbolima jajeta i potkovice. Jaje je, naime, uvijek bilo simbol novog života (iz „mrtvog“ jajeta rađa se novi život) i preporoda, a potkovica je simbol sreće.

Kad je u pitanju vjerovanje u potkovicu kao simbol sreće, treba spomenuti vjerovanja u nekim starim religijama da polukružni oblik stvara magijsku moć i da može zaštititi od zla. Tako i mnogi značajni objekti, nastali u raznim historijskim razdobljima, nisu slučajno građeni u formi potkovice (polukruga). Zna se da su još u starom Rimu i Grčkoj potkovice bile postavljane iznad vrata ili na zidove, jer se smatralo da donose sreću.
zJaje 1
zJaje 2
zJaje 4

Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17