opcina@kresevo.ba | +387 (0) 30 806 602

Predvorje zgrade Osnovne škole „Dr. Boris Ćorić“ u Kreševu postalo je pretijesno za sve posjetitelje koji su u subotu ujutro, odmah po otvorenju 12. međunarodnog sajma minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja, među prvima željeli razgledati izložene eksponate.
SK 03

U Udruzi „Kreševski citrin“, koja već 12 godina zaredom organizira ovu manifestaciju jedinstvenu u BiH, kažu da Sajam tijekom oba dana vikenda prati velika posjećenost. To i nije nikakvo čudo s obzirom na to da zaljubljenici u minerale i fosile na jednom mjestu imaju priliku pogledati eksponate iz svih krajeva BiH, ali i cijeloga svijeta, prenosi Art.info.
Ove godine na Sajmu je, po riječima Alojza Filipovića iz Udruge „Kreševski citrin“,  50-ak izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije pa sve do daleke Australije. Na Sajam se dolazi pojedinačno, ali i organizirano, autobusima. Najčešće su to učenici Osnovnih škola iz središnje Bosne koji posjetom Sajmu praktično potvrđuju i dopunjuju znanje o stijenama i mineralima srednjobosanskog škriljavog gorja ali i drugih krajeva BiH, Europe i prekooceanskih zemalja.
Poseban interes i ove godine pobudili su domaćini i to oni najmlađi. 11-godišnji Josip Trogrlić i njegov godinu dana stariji prijatelj Karlo Buzuk, inače članovi Udruge „Kreševski citrin“, i ove godine na Sajmu imaju vlastiti štand. Popunili su ga mineralima koje su sami pronašli u okolici Kreševa, a u potragu idu kad god im vrijeme dozvoli. Jedino su se Karlo i Josip obradovali jesenjoj kiši jer kažu, ionako ovog vikenda ne bi mogli u potragu za kristalima.
Zaljubljenika u kristale u Kreševu ima među Kreševljacima svih naraštaja jer ovo mjesto ima bogatu povijest rudarenja. Kreševo je osim po rudarenju bilo i poznato kovačko mjesto. Zvukovi kreševskih kovačnica danas su uglavnom utihnuli, a sve je manje i onih koji još uvijek od zaborava čuvaju vještinu najboljih kreševskih kovača, vještinu potkivanja jaja. Ovoj vještini mlade na Sajmu poučava Stjepan Biletić jedan od nekoliko kreševskih kovača koji još uvijek znaju potpokvati jaje. Želja mu je poučiti mlade kako bi se potkivanje jaja otgrnulo zaboravu.
Osim brojnih znamenitosti iz Kreševa, na Sajmu i ove godine zatičemo nekoliko štandova s busovačkim hijalofanom. Jedinstven jer ga nema nigdje u svijetu, osim u Busovači. Krunoslav Vuleta iz Busovače potvrđuje nam da je hijalofan izuzetno tražen te sve pronađene količine uspijeva prodati.
Na Sajmu u Kreševu, zahvaljujući Vejselu Jahiću, umirovljenom rudaru rodom iz Lepenice koji je mirovinu zaradio u rudnicima opala u Australiji, može se pogledati i zbirka minerala, fosila te dragog i poludragog kamenja s ovog kontinenta. Jahić je u njezino prikupljanje, kako sam kaže, uložio većinu svojeg slobodnog vremena, a među eksponatima su i opali za kojima je tragao cijeli svoj radni vijek, piše Art.info.
SK 19
SK 18
SK 17
SK 16
SK 15
SK 01
SK 02
SK 04
SK 05
SK 14
SK 13
SK 12
SK 11
SK 10
SK 06
SK 07
SK 08
SK 09Copyright 2007-2020 OPĆINA KREŠEVO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17