• BANNER

  O KREŠEVU

  Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a
  zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

 • BANNER 1

  Vodič za investitore

  Najniže naknade za građenje u BiH, građevinska i urbanistička dozvola samo 16,00 KM/m2...
  dobar geo boložaj, susretljiva i brza administracija, visokokvalificirana radna snaga...

 • BANNER 2

  Kreševo - TURIST INFO

  Brdski biciklizam, planinarenje, speleologija, minerologija, jahanje, lov i ribolov

  Sajam minerala i fosila, Outdoor foto&film festival 3fok, vjerski turizam, muzej, kultura, sport...

NOVOSTI

UČENICI SREDNJE ŠKOLE KREŠEVO POMAŽU IZGRADNJU ŠKOLE U RUANDI

602900 133072630204293 56426429 n

Na Trgu fra Grge Martića u Kreševu jučer je upriličena prodajna izložba predmeta s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za pomoć u izgradnji srednje škole u Kiwumu u Ruandi. Akciju kojoj se odazvao veliki broj mještana je organiziralo Vijeće učenika Srednje škole “Kreševo” čiji se skromni prilozi biti ugrađeni u školu. Slike, nakit, torbe, posude, kalendari i knjige koji su se prodavali na izložbi radovi su umjernika iz Ruande.

Organizatori zahvaljuju svima koji su se odazvali i dali svoj doprinos ovoj plemenitoj akciji.

Misija Kiwumu  je osnovana 1983. godine. Mjesni je biskup uzeo dio župe Cheza, dotadašnju filijalu Kivumu proglasio župom i predao je na upravljanje svećenicima franjevcima među kojima se našao i fra Vjeko Ćurić, bosanski franjevac, žrtva krvavoga rata u Ruandi, ubijen 31. siječnja 1998. godine. Danas tu djeluje fra Vjekin subrat fra Ivica Perić koji je u misijama od 1990., a u Ruandi od 2003. godine.

Župa obuhvaća prostor od šezdesetak kvadratnih kilometara na kojemu živi oko 30.000 kršćana. Nakon rata to postaje mjesto gdje velik broj izbjeglica i beskućnika nalazi svoj novi dom. Zahvaljujući fra Vjeki i prijateljima iz Njemačke preko Franziskaner Mission iz Dortmunda na području je župe izgrađeno oko 14.000 kuća. Tu je fra Vjeko planirao izgraditi i srednju školu. Za ostvarenje te ideje od Biskupije je bio dobio i zemlju. No rat, koji je u Ruandi odnio gotovo milijun života, učinio je svoje. Na mjestu gdje je trebala biti škola imale su prednost kuće za izbjeglice. Novo zemljište za školu već je pronađeno te se očekuje da se ideja izgradnje srednje škole ostvari. Ne samo radi ideje ili radi fra Vjeke, nego ponajprije iz potrebe. Osnovnu školu u Kivumu, koja ima 21 učionicu, pohađa preko 1.700 djece. Očito, poprilična gužva. Zato fra Ivica gradi još četiri učionice. I ne će se zaustaviti na tomu. U planu je još koja nova učionica jer se broj djece povećava.

Kad bi se izgradile srednjoškolske učionice, mnogi bi od tih mališana mogli nastaviti svoje školovanje. Školovati mladež, učiti ih da rade i stvaraju bolje društvo i bolju budućnost, najveća je pomoć tomu ne samo ratom nego i siromaštvom pogođenom narodu.

Valja spomenuti da se već od 1999. u misiji odgajaju mladi zanatlije. Najprije su organizirani zidarski i krojački tečajevi zamišljeni kao pomoć djeci bez roditelja kako bi se lakše snašli kroz život. Kasnije je pridodan i stolarski zanat. Kad je fra Ivica preuzeo vodstvo škole 2003., nastojao je svake godine primiti novu skupinu učenika. Program je više bazirao na praksi tako da se mladi bolje osposobe za praktičan rad u svomu zanatu.

Vrijedno je spomena da učenici u sklopu škole dobiju i jelo, kuhani obrok svaki dan, što je za zdravlje i budućnost djece vrlo važno. Boljom ishranom smanjuje se broj oboljelih. Misionari su se već prije pobrinuli da dovedu vodu u selo te se i tim podigla kvaliteta života.

IZDVOJENI JAVNI NATJEČAJI

JAVNI OGLASI I NATJEČAJI

NAČELNIK, SLUŽBE, VIJEĆE

ZANIMLJIVOSTI IZ KREŠEVA

Kalendar događaja

Studeni 2017
N P U S Č P S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FOTO GALERIJE

fotogalerije2017btn2

footer_logokresevoba.png

Općina Kreševo
FRA GRGE MARTIĆA 49
71260 KREŠEVO

+387 (0) 30 806 602
opcina@kresevo.ba

O KREŠEVU

Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

VIŠE O KREŠEVU

fbicon.pnginicon.pngyticon.png

Copyright © 2017. Službene stranice Općine Kreševo. Design & development SIK computers

designer17.png